Medžlis IZ Sarajevo obezbijedio mushafe kao hedije maturantima srednjih škola

Na prvi dan ramazana, 13. aprila, u džamiji Istiklal izvršena je podjela preko 1600 mushafa koji su namijenjeni za ovogodišnje maturante srednjih škola na području Medžlisa IZ Sarajevo. Mushafe su preuzeli profesori islamske vjeronauke i dijelit će ih svojim učenicima povodom završetka srednjoškolskog obrazovanja. Cilj ove aktivnosti jeste da u što više muslimanskih kuća uđe Kur’an, te da se učenicima pošalje poruka šta je najvažnije da slijede u životnim izazovima koji su pred njima.

Ovoj podjeli prisustovao je i glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo, dr. Abdulgafar-ef. Velić, koji se obratio kolegama profesorima vjeronauke, između ostalog rekavši: „Ramazan je mjesec Kur’ana i zato ova aktivnost na početku mubarek mjeseca. Svjesni izazova pandemije u kojem je bilo vrlo malo žive interakcije sa učenicima, želimo da im ostavite trajnu hediju kao znak sjećanja na časove vjeronauke i sjeme dobra koje će ako Bog da ući u njihove kuće. Kur’an sam po sebi donosi berićet.“ Aktivnost je koordinirao mr. hfz. Ammar-ef. Bašić, pomoćnik glavnog imama.

Medžlis IZ Sarajevo je mushafe obezbijedio preko prijatelja iz Fondacije Hayrat (Hayrat vakfi) iz Istanbula. Fondacija Hayrat (Hayrat Vakfi), jedna je od najvećih i najorganiziranijih vakufskih fondacija u Turskoj, koja svoje predstavništvo ima i u Sarajevu, a posebno su poznati po štampariji Kur’ana, drugoj najvećoj na svijetu. Tim povodom je u petak, 9. aprila, održan i sastanak Glavnog imama sa Ahmed Husrev Adiloglu, direktorom za regiju Balkan Fondacije Hajrat, zajedno sa njihovim saradnicima. Pohvaljena je dosadašnja saradnja i razmatrani novi projekti. Povodom početka mubarek ramazana i uz zahvalnost na dosadašnjoj podršci, glavni imam, dr. Abdulgafar-ef. Velić, je uručio hediju direktoru Adilogluu.

Pored mushafa, Fondacija Hayrat je obezbijedila 100 paketa humanitarne pomoći koje je Medžlis IZ Sarajevo raspodijelio onima koji su u potrebi, povodom početka mubarek mjeseca ramazana. Ovu aktivnost je na terenu realizirao Ferid-ef. Ganić, koordinator za društvenu brigu Medžlisa IZ Sarajevo.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter