Search
Close this search box.

Lejletu-l-miradž nastupa u srijedu, centralna manifestacija za MIZ Sarajevo u Ali-pašinoj džamiji

Po takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini mubarek noć Lejletu-l-miradž za 2021. godinu nastupa u akšam, u srijedu, 10. marta.

Ovo je noć u kojoj je Muhammed, a. s., uz Božiju pomoć uzdignut do mjesta do kojeg nikad niko od ljudi ni prije ni poslije njega nije stigao. To se dogodilo 27. noći mjeseca redžeba 621. godine.

O značaju ove noći za Preporod.info je govorio mr. Fikret ef. Pašanović koji će biti vaiz na centralnoj manifestaciji za područje Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo u Ali-pašinoj džamiji.

Podsjetio je prije svega na činjenicu da se miradž dogodio nakon perioda iskušenja u životu Poslanika a.s. što je posebno znakovito za one koji teže njegovom razumijevanju.

157992076_434587070949322_3968969502127228959_n.jpg - Lejletu-l-miradž nastupa u srijedu, centralna manifestacija za MIZ Sarajevo u Ali-pašinoj džamiji
Mr. Pašanović: Miradž se dogodio u vrijeme životnih teškoća Muhammeda a.s., a uvjerio ga je u neka Gospodarova znamenja

– Miradž je veličanstveni dar Allahov Muhammedu a.s.. Dogodio se u periodu ispunjenom iskušenjima i teškoćama sa ciljem, kako to Uzvišeni kaže, da Poslaniku pokaže neka Gospodarova znamenja – kazao je Pašanović.

Veliki događaji uvijek imaju opću poruku koja nije limitirana vremenskim okvirom. Mr. Pašanović je u svojoj poruci za naš portal podsjetio na opću poruku miradža.

– Imao je svoje dvije faze – horizontalnu i vertikalnu, a za nas je najznačajniji zbog činjenice da je tom prilikom propisano obavljanje namaza, kao načina i puta našeg vlastitog uzdizanja i približavanja Allahu dž.š – poručio je.

Podsjećamo, Muhammed a.s. je te noći najprije nošen od Časnog Hrama u Mekki do džamije El-Aksa u Jerusalemu, a potom uzdignut kroz pojedina nebesa do Sidretu-l-muntehaa ili još bliže Uzvišenom. Tu se susreo s nekim poslanicima, a razgovarao je i s Allahom dž.š.

Na miradžu su objavljena posljednja dva ajeta poglavlja El-Bekare, naređeno je pet dnevnih namaza muslimanima, a kao uspomena na razgovor vođen na miradžu u namazu se uči ettehijjatu, na svakom sjedenju prilikom obavljanja namaza.

(N.G./Preporod.info)

Facebook
Twitter