Search
Close this search box.

Klanjana dženaza-namaz za pet pet stanovnika Ahatovića ubijenih u masakru u Sokolinama

Na Šehidskom mezarju Ahatovići danas je klanjana dženaza za pet stanovnika Ahatovića ubijenih 14. juna 1992. godine u masakru u Sokolinama.

Masakr u Sokolinama je ratni zločin počinjen nad bošnjačkim civilima i ratnim vojnim zarobljenicima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Dženazu je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić koji je tokom svog obraćanja ukazao na važnost pamćenja zločina koji isključuje svaki oblik humanizacije i obzira.

– Pripadnici takozvane Vojske i MUP-a RS-a su počinili zločin nad ovim nedužnim, zarobljenim ljudima. U vrijeme kada su oni ubijeni bio je Kurban-bajram. Tačnije, 14. juni 1992. godine je bio četvrti dan Kurban-bajrama, najvećeg praznika muslimana – rekao je dr. Velić.

Kako je poručio, bitno je da poznanici svjedočie pozitivnim osobinama žrtava, čime se dodatno sugeriše nesuvislost i bezrazložnost zločina.

– Žrtve ovog zločina su biti čestiti i vrijedni ljudi, te su kao takvi bili simbol naše domovine – poručio je glavni imam MIZ Sarajevo.

Imam džemata Ahatovići Senedin-ef. Šarić koji je ovom prilikom podsjetio na stravičnost spomenutog zločina.

– Ovi ljudi su ubijeni u mjestu Sokolina u autobusu tog 14. juna kada su iz logora odvedeni prema Srednjem. I prije toga je bilo zločina, jer su ubistva, kako kolektivna, tako i pojedinačna, počela samim ulaskom agresora na područje Ahatovića. Primjera radi, već dan nakon ulaska agresora na ovo područje je strušena džamija u Ahatovićima – kazao je efendija Šarić.

Dženaza-namaz je klanjana Bešić Šućriji, Mujkić Salemu, Duraković Amiru, Novalija Ramizu i Gačanović Nedžibu.

Osmero mještana Ahatovića su preživjeli masakr i stigli do Olova. Jedan od preživjelih, Elvir Jahić, svjedočio je o ovom zločinu pred Haškim tribulalom na suđenju Momčilu Krajišniku.

Facebook
Twitter