Katedra tefsira: Profesor Fatić o surama “El-Mudessir” i “El-Muzemmil”

Prof. dr. Almir Fatić, rukovodilac katedre tefsira na Fakultetu islamskih nauka, održao je predavanje u džematu Bačićko Polje Stup, u okviru Katedre tefsira.

U sklopu ove katedre profesor Fatić je održao predavanje na temu “O dvije sure sestrice: El-Mddessir i El-Muzemmil”. 

Profesor Fatić je na početku predavanja spomenuo događaj koji se desio na početku objave Kur’ana Časnog, kada se Poslanik Muhamed a.s. susreo prvi put sa Džibrilom. Prema mišljenju većine komentatora Kir’ana, naredne dvije objave su bile počeci sura El-Mudessir i El-Muzemmil. Dr. Fatić je naglasio da je Allah obraćajući se Poslaniku a.s. sa “pokriveni” i “umotani” njemu tepao, jer je to bio običaj Arapa da jedni druge zovu po stanju u kojem se trenutno nalaze. 

Sura El-Muzemmil pokazuje kako je Uzvišeni Allah odgajao i pripremao Božijeg Poslanika za veliku misiju koja je bila pred njim. Te pripreme su se ogledale u stalnom obavljanju noćnog namaza, učenju Kur’ana sa velikom pažnjom na značenja kur’anskih poruka, spominjanju imena Gospodara Uzvišenog, koji je Gospodar nebesa i Zemlje, Istoka i Zapada.

Dr. Fatić je kazao da se od muslimana kroz Kur’an uvijek traži više i veći ciljevi, tako da se i kur’anski tekst treba čitati sa posebnim razumijevanjem, jer svaka riječ, svaki slovo, pa i svaki vokal nama nešto govore i u tome se nalazi naša dragocjenost i naše bogatstvo.

Musliman se mora razlikovati od onih koje Kur’an opisuje da žive luksuzno, a način da se razlikujemo i sebe odgojimo jeste da klanjamo svaku noć noćni namaz, kazao je dr. Fatić, oporučivši prisutnima da obavezno u svoj život uvedu klanjanje barem dva rekata noćnog namaza.

Sura Muzzemmil također poručuje da vjernik za svoj oslonac uzima svoga Uzvišenog Gospodara, a kada se on istinski osloni na Allaha, onda ga ne dotiču razne priče, ogovaranja, pa ih čak na lijep način izbjegava i kloni ih se.

Čitajući Kur’an trebamo ga razumijevati kao da je objavljen nama, jer svako mjesto na kojem se Allah obraća Poslaniku, to je isto kao da se Gospodar direktno nama obraća, kazao je profesor Fatić.

Profesor Fatić je zaključio predavanje sedmim ajetom sure Mudessir, koji poručuje Poslaniku da zbog svog Gospodara bude strpljiv, jer će u svojoj misiji nailaziti na mnoga nezamisliva iskušenja, ali to je sudbina svih onih koji pozivaju na istinu, jer velika većina ljudi ne želi istinu, nego žele zabavu i luksuz.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter