Search
Close this search box.

Katedra tefsira: Prvo predavanje održao hafiz mr. Ammar Bašić

Prvo predavanje iz tefsira u okviru aktivnosti Medžlisa IZ Sarajevo “Edukacija u sarajevskim džamijama” održano je 11. novembra u Istiklal džamiji. Predavač je bio mr. hfz. Ammar Bašić, pomoćnik glavnog imama ovog medžlisa.

Hafiz Bašić je podsjetio na definiciju Kur’ana i pojasnio značenje tefsira kao nauke. Istaknuo je da svaki vjernik ima obavezu u svom životu učiti, čitati i razumijevati Kur’an kako bi postigao uzvišeni cilj. Tema njegovog predavanja je bila “Kur’anski koncept odgoja”.

  • Kur’an je uputa (huden) i ono što pojašnjava realnost, ono što nam otvara oči (bejjinat). Suština kojoj Kur’an poziva jeste moralan i odgojen pojedinac koji kao takav služi svome društvu. Brojne su odgojne dimenzije Kur’ana, a istaći ćemo samo dimenziju odgoja duše, ćudi, razuma i društveno odgovorne osobe. Vjernik kada istinski shvati Kur’an obavlja ibadete prema Allahu i daje maksimalno pozitivan doprinos društvu u kojem živi. Kur’an je opisan kao težak govor jer je Poslaniku, s.a.v.s., bilo teško njegovo primanje od meleka Džibrila, kao i zato jer je velika nagrada kod Allaha za njegovu primjenu, ali i zato što primijeniti njegove principe zahtijeva napor i trud – poručio je.

Hafiz Bašić je također ukazao na važnost odgoja djece i mladih jer njihov odgoj sada oblikovat će stanje društva za period pred nama. Jedna od poruka u tom kontekstu, kroz kur’anske primjere poslanika očeva i sinova – Jakuba i Jusufa, te Ibrahima i Ismaila – jeste da je najvažnija stvar u odgoju komunikacija i lijep pristup sa strpljenjem bez obzira na okolnosti oko nas.

Sljedeća Katedra tefsira će biti upriličena sljedećeg petka iza jacije, u džamiji Omer ibn Hattab na Stupu, a predavač će biti prof. dr. Almir Fatić.

Facebook
Twitter