Izložba o životu Božijeg poslanika Muhameda a.s. prilagođena našem vremenu

U okviru 15. manifestacije “Dani o Allahovom poslaniku – Selam, ya Resullah” danas je u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu otvorena izložba “Muhamed a.s.”.

Vanredni profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici dr. Esmir Halilović kazao je da je izložba “Muhamed a.s.” koja je postavljena danas u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese u okviru manifestacije Dani o Allahovom poslaniku “Selam, ya Resullalah”, ove godine tematizirala na multimedijalan način životopis božijeg poslanika Muhameda a.s., a prilagođena je našem vremenu.

Halilović pojašnjava da se izložba sastoji iz pet dijelova, a da su prvi dio panoi koji predstavljaju vizuelnu priču o Božijem poslaniku, a izloženo je više od 40 panoa.

– Drugi dio izložbe su makete – maketa Kabe, maketa Poslanikove kuće i njegovog kabura, i njegovog grada Medine. Treći dio izložbe su eksponati koji govore o Poslaniku i njegovom životu. Četvrti dio izložbe su audio-vizuelni, tj. video sadržaji gdje se prikazuju bunar Zemzem, pranje Kabe mirisima te slikovno prikazan Poslanikov život za djecu. Peti dio izložbe je virtuelna stvarnost, gdje se mogu staviti naočale i kao da se nalazite u Meki i Medini – kazao je autor dr. Halilović.

Naglasio je da je izložba prilagođena današenjem vremenu mass medija i globalnog komuniciranja, te samim tim moramo pronaći nove moduse za interpretaciju islama i načine dostavljanja te interpretacije tim ljudima koji su najčešće i najviše na internetu.

Izložbu je otvorio glavni imam doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, koji je pozvao građane a pogotovo mlade generacije da posjete ovu izložbu i nauče više o onome ko je istinski uzor.  

Izložba je postavljena u Hanikahu GHM i traje do utorka 12. novembra, a radno vrijeme je 09:00 – 18:00 sati.  

Facebook
Twitter