Islamske teme: Muftija Pitić o oslanjanju na Stvoritelja

Četvrto predavanje u okviru tribine “Islamske teme” u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo jučer je održao muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić u Baščaršijskoj džamiji.

U uvodnom dijelu, glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić je poselamio predavača, muftiju goraždanskog; muftiju sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa, te prisutne vjernike u džamiji.

Podsjetio je kako program tribina “Islamske teme” već ima svoj kontinuitet, te kako će se prema planu rada MIZ Sarajevo realizirati na sedmičnom nivou do mjeseca ramazana.

Muftija Pitić je tokom svog predavanja govorio o tome kako čvrsta vjera u Allaha dž.š. usmjerava ljudsko djelovanje u svim životnim okolnostima.

Navodio je primjere postupaka nekoliko Božijih poslanika u teškim životnim situacijama koji svjedoče njihovoj predanosti Gospodaru, strpljenju i ispravnom redanju prioriteta.

Referirao se na situacije iz života Ibrahima a.s., Ejjuba a.s. i Muhammeda a.s. koji su u takvim situacijama izgovarali riječi kojima naglašavaju kako im je dovoljan Gospodar.

Muftija goraždanski je naveo i razliku između vjerovanja u Boga i vjerovanja Bogu. Kako je istakao, ideja vjerovanja Bogu oslobađa i smiruje, te pokreće pozitivno ljudsko djelovanje na svijetu koje je važno kako u vremenu iskušenja, tako i u vremenu blagostanja.

Nakon izlaganja muftije Pitića, prisutnima se obratio i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus koji je podsjetio kako je značajno govoriti o temama poput ove.

Naredno predavanje u okviru tribine “Islamske teme” će biti održano 21. januara 2021. godine.

(Nedim Gondžić/medzlis-sarajevo.ba)

Facebook
Twitter