Search
Close this search box.

Islamske teme: Dr. Duranović o imamu Ebu Hanife

U Baščaršijskoj džamiji u Sarajevu 28. novembra je održana treća tribina “Islamske teme” koja se realizuje u okviru aktivnosti “Edukacija u sarajevskim džamijama”.

Predavanje je održao hafiz dr. Elvir Duranović, viši naučni saradnik u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Uz pomen specifičnih detalja iz života Ebu Hanife, dr. Duranović je podsjetio da se islam prenosio tako što se praktično živio i razgovorom pojašnjavao. Prema jednom od zaključaka njegovog predavanja, značajno je, po uzoru na dobre prethodnike, islamske vrijednosti pokazivati i živjeti u svakodnevnici.

Pojašnjavajući ovu ideju življenja islamskih vrijednosti u praksi, predavač je naveo neke primjere iz života Ebu Hanife koji ilustriraju uzoritost na različitim nivoima.

– Brojni su primjeri gdje on ne popušta u pitanjima kada se trebaju ispuniti Božiji hakkovi, bez obzira na to kako će ljudi reagovati. Prenosi se da je bio izuzetno pobožan, a ta se pobožnost vidi u njegovom ponašanju i u njegovom životu. Prenosi jedan od njegovih učenika kako je prilikom dolaska u Kufu upitao za najučenijeg čovjeka, pa su ga uputili na Ebu Hanifu. Potom je pitao za najvećeg asketu, također su ga uputili na Ebu Hanifu. Jednako su mu odgovorili i onda kad je upitao za najpobožnijeg čovjeka. On je u sebi spojio sve ono što trebaju biti karakteristike alima – pojasnio je hafiz Duranović.

U okviru predavanja, dr. Duranović je ukratko predstavio i knjigu “Imam Ebu Hanife koja sadrži brojne radove i osvrte bosanske uleme na životni i ulemanski put jednog od najvećih islamskih učenjaka u povjesti čovječanstva.

– Knjiga „Imam Ebu Hanife“ je zbornik radova sa naučnog skupa koji je 14. i 15. decembra 2021. godine održan u Gazi HUsrev-begovoj biblioteci. Sadrži dvadeset i četiri rada o imamu Ebu Hanifi iz pera naše uleme. Izlaganja su bila podijeljenja na pet oblasti; Ebu Hanife – život, moral, učitelji, učenici i poltika, Imam Ebu Hanife i njegov doprinos usuli-fikhu i fikhu, Ebu Hanife i akaid, Ebu Hanife i hadis i Ebu Hanife u Bosni i Hercegovini. Urednici ovog izdanja su hadiz dr. Elvir Duranović i hafiz dr. Sumeja Ljevaković – Subašić. Ovaj zbornik prelazi pet stotina stranica i smatra se do sada najobimnijim štivom o ovom muslimanskom velikanu na bosanskom jeziku – navedeno je u jednom od osvrta na ovu knjigu.

U okviru projekta “Edukacija u sarajevskim džamijama”, protekle sedmice je Katedru tefsira održao hafiz dr. Elmir Mašić u Istiklal džamiji, a Katedru hadisa Senaid-ef. Isaković u Centralnoj džamiji na Ilidži.

Facebook
Twitter