Hutba glavnog imama u Istiklal džamiji: Džemat pomaže čovjeku da se sačuva

  • Jedna od odlika iskrenih vjernika jeste i saff. Biti musliman znači biti u saffu, tj. biti sa drugim vjernicima povezan i kao takav klanjati se samo jednom Bogu. Jedan od osobina i časnih meleka jeste saff. Dragi Allah kada opisuje meleke naglašava njihovu formaciju u poredanim i poslušnim saffovima – kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo na današnjoj hutbi održanoj u Istiklal džamiji.

Uz osvrt na određene pojmove koji pojašnjavaju red unutar različitih sistema, dr. Velić je pojasnio kako stajanje u saff sugeriše red i u drugim životnim momentima.

  • Red u svemiru naziva se kosmos. Red u prirodi je determinizam. Red u ljudskom ponašanju naziva se ahlak. Red u našim džematima, zajednici i narodu naziva se saff. Red u našim životima je islam. Islam nas uči sitemu reda, poretka, poštivanja, uči nas sistemu saffa – kazao je.

Analizirajući kur’anske poruke, glavni imam je istakao kako se često pominje ideja reda i sada.

  • Saff je jedna od istaknutih i domanantnih tema u Kur’anu. Dvije sure nose naziv po saffu, Sura es-Saff i Sura Es-Saffat. Suprotan pojam saffu jeste nered ili fesad. Također, i tema fesada se ističe i naglašava u Kur’anu. Nerijetko nered ili fesad prelazi u smutnju, a smutnja je po Kur’anu gora od ubijanja i rata – posjetio je dr. Velić.

Kako je pojasnio, saff i džemat doprinose vjerničkom zajedništvu i organizaciji.

  • Draga braćo, džemat pomaže čovjeku da se sačuva. Džemat je jedino sigurno i spasonosno mjesto za vjernika. Džemat je i univerzalna vrijednost. Koncept džemata se ne mijenja. On ima svoju prirodnost, svoj red – saff, sistem, poredak, poštivanje. Sve ono što se rodi iz džemata, ono što džemat podrži, to će i trajati. Trajat će dok se drži načela i vrijednosti džemata – poručio je.

Odazivanje na vjerske naredbe i preporuke ima univerzalni karakter, za razliku od drugih životnih navika koje su vezane za određeni vremenski period ili određeni prostor.

  • Ljudi mogu imati različite rituale i navike. I to se vremenom mijenja i gubi svoj smisao. Jedino propisi islama, poput namaza, posta, zekata, hadža, imaju svoju univrezalnost za sva vremena i sve prilike – kazao je dr. Velić.

Svoju hutbu je zaključio porukom o tome da je odazivanje u džemat i saff svojevrsni garant čuvanja časti drugoga.

  • Draga braćo, Dragi Allah je svakom od nas podari čast i dostojanstvo. Kao vjernici obavezni smo da poštujemo čast svakog čovjeka (da ga ne vrijeđamo, da ga ne ponižavamo, da ga ne uznemiravamo) ali također važno je da čuvamo vlastitu čast. Samo Boga obožavamo i samo od Njega pomoć tražimo! Nikom osim Bogu ne robujemo i nikog se osim Boga ne bojimo. Čuvajmo pojedinačnu ali i kolektivnu čast – zaključio je glavni imam MIZ Sarajevo, dr. Abdulgafar-ef. Velić.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter