Search
Close this search box.

Hutba glavnog imama u Istiklal džamiji: Čitajmo znakove prirode – “Čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara”

Hutbu u sarajevskoj Istiklal džamiji jučer je kazivao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Efendija Velić je govorio o dolazećem ramazanu i znakovima koji se kriju u proljetnom buđenju prirode.

Draga braćo, sva priroda oko nas zapravo je Kur’an, koji nam se predočava. Svemir je Kur’an koji šuti, a Kur’an je svemir koji govori. Sve oko nas su Božiji ajeti ili znakovi.

Snimak hutbe je dostupan na ovom linku, a u nastavku prenosimo njen sadržaj.

“Draga braćo, poštovani vjernici, 

Prije četiri dana obilježili smo mubarek noć Lejletul-berat. Za nekoliko dana dočekujemo veliki i odabrani mjesec, mubarek ramazan. Približio nam se mjesec Kur’ana, mjesec posta, mjesec Lejletul-kadra, Lejletul -bedra, mjesec teravija, iftara, sehura, mukabela, zekata, sadekatul-fitra i svega drugog lijepog što donosi ovaj mjesec. Toliko nam se približio da ga istinski vjernici već osjete i jasno vide njegove obrise.

Također, s dolaskom ramazana ove godine poklapa se i dolazak proljeća. Za koji dan će nam se i priroda početi otvarati. Na taj će način pokazati svu svoju ljepotu, brojne mirise, behare, listove i cvjetove. Tokom jeseni i zime Božijim emerom stabla se oslobode lišća, trava se povuče u zemlju, te se tako zatvori u svoj itikaf. Za koji dan će se sve te biljke, livade i drveće, početi otvarati, pokazivati svoje najljepše ukrase, svoju ljepotu, svoje mirise i čistoću.

Potrudimo se da naše duše imaju svoj behar, svoje otvaranje. Ta čistota i miris najveće su naše vrijednosti i bogatstvo. Kako na sve te otvorene, mirišljave i procvjetale behare pada svakojaki polen i prah, a prima se samo ono što pripada tom beharu, tako i u naše otvorene duše dolazi sabahski ezan, ramazanski iftar, dolazi i ona kapljica vode koja klizi niz naše lice i ruke u abdestu, dolazi i mektepsko jutro u kojem budimo svoju djecu. Sve to čini naš behar plodnim, mirišljavim i korisnim.

Draga braćo, sva priroda oko nas zapravo je Kur’an, koji nam se predočava. Svemir je Kur’an koji šuti, a Kur’an je svemir koji govori. Sve oko nas su Božiji ajeti ili znakovi.

Stoga je važno da čitamo te znakove i poruke kako se kaže u suri Alek: Čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara….

Draga braćo, vrijeme je da otvorimo svoje duše, da pogledamo u kakvom su stanju, vrijeme je da pokidamo sve te unutarnje korove i bespotrebo rastinje, te da ta sva naša plodna stabla sačuvamo i njegujemo kako bismo imali behar i koristan plod.

Ljudsko je srce poput Kabe. U njemu se čuva istina i izvorska čistota. Međutim, moguće je da se u srca ljudi unesu svakojaka praznovjerja, kumiri, idolatrije.

Kada je Božiji poslanik Muhammed, a.s., oslobodio Mekku i kada je iz Časnog Hrama, iz Kabe, iznio sve kipove i mušričke idole, učio je ajet iz sure Isra:

“I reci, istina je sada došla na vidjelo, a laž je odumrla. Jer vidi, sva laž će, sigurno, odumrijeti.”

Časni Kur’an nas upozorava i ukazuje nam na sve varke, opsjene, iluzije i laži, koje okupiraju naša srca. U tom pogledu zadatak ramazana, džume, kao i drugih propisa islama je čišćenje naših srca.

Naša životna rijeka poprima boju korita, sa sobom nosimo obilježja onoga kroz šta smo prolazili i gdje smo bili. Nekada pomislimo da smo na Izvoru, na Istini, međutim sve to što tvrdimo to su vrlo često samo neka naša subjektivna viđenja i stavovi. Što više raspravljamo, sve više pravimo čudne vrtloge i postajemo opasni i štetni za druge. Istina nam se ukazuje i istine smo svjesni onoliko koliko smo se očistili, onoliko koliko smo se svih tih opsjena i varki oslobodili. Kad očistimo svoje srce, tada nam se otvara Kur’an i sve njegove plemenite poruke.

Draga braćo, svaki ramazan nam je važan. Međutim, nekako nam je ovaj sada najpotrebniji. Zabrinuti smo zbog međusobnih podjela, svađa, izdaja i proganjanja do iznemoglosti. Stoga ovaj ramazan željno iščekujemo, poput djece koja roditelja čekaju da im u kuću mir donese, da se u kući autoritet pojavi, a s tim i berićet, mir i selamet osjeti. Bez ramazana su naše kuće puste, zatvorene, hladne pa i bezlične. Stoga se posebno radujemo mubarek ramazanu. Radujemo se zajedničkim ibadetima, međusobnoj podršci, pomaganju, mirenju, opraštanju, popravljanju. Stoga je ramazan mjesec pojedinačne, ali i kolektivne pobjede.

Nažalost, neke ni ramazan ne popravi, ne učini boljim, korisnijim, ne vrati ih džematu i zajednici. I to nam se u ramaznu pokaže, pa i u tom pogledu progledamo, povučemo liniju, te budemo odlučniji i ozbiljniji.

Draga braćo, neka nam je ramazan mubarek”, kazao je u hutbi glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Facebook
Twitter