Search
Close this search box.

Hafiska dova Sakibu Filan

Hafiska dova novom hafizu Sakibu Filanu biti će organizirana poslije podne-namaza u subotu, 26. februara 2022. godine, u džamiji Ummu Arifa Zabadne na Grbavici.

Sakib Filan (sin Osmana i Ševale) rođen je 24.02.1999. godine u Gornjem Vakufu. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu. Godine 2013. upisuje Karađoz-begovu medresu u Mostaru, a završava je 2017. godine kao odličan učenik. Nakon završene medrese svoje obrazovanje nastavlja na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu na kojem je diplomirao 2021. godine i stekao zvanje profesor islamske teologije. Trenutno je redovan student master studija na istom fakultetu. 

Od Marta 2018. godine angažovan je u džematu Grbavica II kao mujezin i pomoćnik u izvođenju mektebske pouke. Od februara 2020. godine u braku je sa suprugom Azrom (Ljevaković) Filan. Hafiz Sakib svoj put hifza započinje u medresanskim danima, iako ljubav prema Kur’anu i hifzu nosi iz mekteba. Veliki doprinos buđenju i razvoje te ljubavi dao je njegov prvi mu’allim rahmetli Fadil ef. Topalović. 

Pred profesorom kurra hafizom Arminom Abazom do kraja medresanskog školovanja uspio je završiti posljednji džuz i suru El-Beqaru. Kao student prve godine fakulteta prijavio se na sekciju hifza i počeo učiti pred muhafizom dr. hfz. Abdul-Azizom Drkićem. Hifz je polagao u periodu od 24.01. do 02.02. 2022. godine, učeći dnevno po tri džuza časnog Kur’ana, pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH u sastavu:

1. Hafiz Ismet-ef. Spahić, predsjednik;

2. Dr. hafiz Mensur-ef. Malkić, član;

3. Hafiz Haso Popara, član;

4. mr. hafiz Salih-ef. Halilović.

Prema njegovome svjedočenju, posebnu zahvalnost za položeni hifz duguje, prije svega dragom Bogu, a zatim svojim roditeljima, supruzi, muhafizu, svojoj i supruginoj porodici, prvom mu’allimu, profesorima, džematu Grbavica II na čelu sa imamom Sejid-ef. Strikom, te svima koji su na bilo koji način učestvovali u oblikovanju njegove ljubavi prema Kur’anu.

Facebook
Twitter