Hafiska dova Hamzi Attaru

U džamiji džemata Donji Hadžići (MIZ Sarajevo) danas je poslije podne namaza proučena hafiska dova hafizu Hamzi Attaru, učeniku Gazi Husrev-begove medrese. Podsjećamo, hafiz Hamza Attar uspješno je okončao polaganje hifza pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH krajem maja ove godine. 

Svečanosti hafiske dove prisustvovali su izaslanik reisu-l-uleme, hafiz Haso Popara; izaslanik muftije sarajevskog, glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar ef. Velić; pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo, Malik ef. Šljivo; profesori Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu; brojni hafizi i imami: porodica; rodbina i prijatelji.

Dodatni značaj održavanju hafiske dove na ovaj datum je i činjenica da je na dan 19. juna 2004., godine, otvorena džamija u Donjim Hadžićima.

Prva hafiska dova u džematu Donji Hadžići

U svojstvu izaslanika muftije sarajevskog prisutnima se obratio Abdulgafar ef. Velić, glavni imam MIZ Sarajevo. Tom prilikom se pozvao na podatak da je ovo prva hafiska dova u džematu Donji Hadžići istakavši posebnu radost džemata povodom ove hafiske dove. Osim toga, kako je kazao, uz kolektiv Gazi Husrev-begove medrese i njegove prijatelje, hafiska dova hfz. Hamzi radost je za svakog u ovom džematu. Također, podsjetio je na održane i predstojeće hafiske dove na području Medžlisa naglasivši njihov veliki broj u kratkom vremenskom periodu.

IMG_20210619_181327.jpg - Hafiska dova Hamzi Attaru
Dr. Velić: Hafiska dova je radost za cijeli džemat

Pored redovnog protokola hafiske dove prisutni su imali priliku uživati u učenju ilahija u izvedbi Latifa Močevića. 

Alimsko naslijeđe – plod kretanja ljudi i ideja

Nakon učenja odlomaka iz Kur’ana prisutnih hafiza, Maid ef. Aladžuz, imam džemata i moderator svečanosti hafiske dove upoznao je prisutne sa biografijom hafiza Hamze, a on je proučio odlomke iz Kur’ana. Hafisku dovu proučio je hafiz Kenan Musić, muhaffiz hafiza Hamze.

Prije svečanog uručenja hafiske diplome prisutnima se obratio hafiz Haso Popara, izaslanik reisu-l-uleme. Na početku svoga govora hafiz Popara naglasio je fadilet hifza.

Pri tome je ukazao na šarolikost hafiskog skupa i naglasio da to može biti samo plod kretanja – ideja, ljudi, itd. U tom pogledu, shodno mjestu održavanja hafiske dove, podsjetio je na alimsko naslijeđe Sarajeva i mjesta Garovci u Hadžićima te je istakao biografsku crticu Mustafe, imama i hatiba u Požarevcu iz 16. stoljeća, alima porijeklom iz sela Garovci. Stoga, hafiz Popara je naglasio važnost očuvanja islamskog i muslimanskog nasljeđa.

– Tamo gdjedje su sačuvani mezari, nišani, džamije – tamo se zna da je bilo muslimana – kazao je on.

Nakon toga, hafiz Popara uručio je hafisku diplomu hafizu Hamzi. Čestitkama i uručenju prigodnih poklona hafizu Hamzi pridružili su se i drugi prisutni.

Iz biografije hafiza Hamze Attara

Hafiz Hamza Attar, sin Ahmeda i Amele, rođen je 27. decembra 2002., godine, u Sarajevu. Nakon završene osnovne škole u Hadžićima, upisao je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 2018., godine.

U nedavno okončanoj školskoj godini završio je treći razred odličnim uspjehom. Mekteb je pohađao u džematu Donji Hadžići. Učestvovao je na mnogim mektebskim i školskim takmičenjima, a u periodu učenja hifza i na takmičenjima učenja Kur’ana.

Hifz Kur’ana, čije učenje je započeo za vrijeme osnovne škole, intenzivirao je tokom pohađanja medrese. Nakon kratkog učenja hifza pred hafizom Armin ef. Harbašem, hifz je nastavio i završio pred muhaffizom hafizom Kenanom Musićem.

Učenje hifza pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH uspješno je okončao 26. maja 2021. godine.

(H.H./Preporod.info)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter