Search
Close this search box.

Gost hatib u Igmanskoj džamiji mr. Ahmet-ef. Skopljak

U petak 29. oktobra imam Istiklal džamije mr. Ahmet ef. Skopljak bio je gost hatib u džamiji na Igmanu. U idiličnom ambijentu džamije, po lijepom vremenu okupilo se pedesetak klanjača. Na početku hutbe imam je podsjetio prisutne da sve što postoji slavi Allaha, pa čak i planine koje su stalno na kijamu. Zbog toga je vrlo važno da i ljudi slave i spominju Allaha i da budu kao planine čvrsti, uspravni i ponosni u svome vjerovanju.
U nastavku hutbe je istaknuo činjenicu da je Muhamed a.s. u svojoj misiji od 23. godine samo 80. dana proveo u vojnim pohodima i borbama. On je bio poslanik milosti i mira i te osobine poslanika treba isticati i slijediti. S druge strane, samo kada je opstanak zajednice bio doveden u pitanje poslanik je vodio borbu. To govori vjernicima da se odlučno bore za svoja prava kada su ona ugrožena kako bi imali dugoročni mir i slobodu.
Na kraju je istakao da je misija poslanika Muhameda a.s. bila da povede ljude prema Džennetu koji je prostran kao nebesa i zemlja. Vjernici su na putu prema Džennetu, svakim ibadetom i dobročinstvom mu se približavaju. Kao što nije dobro da na bilo koji put čovjek kreće sam, tako je važno da na putu prema džennetu ima lijepo društvo, da bude u džematu i da bude podrška svakom onom ko se tim putem kreće.

Facebook
Twitter