Gost hatib u Igmanskoj džamiji dr. Ferid Dautović

Zbog značaja i važnosti Igmanske ratne džamije intenzivirano je prisustvo bosanskohercegovačkih alima kao hatiba na džuma-namazu. Gost hatib u Igmanskoj džamiji jučer je bio dr. Ferid Dautović, direktor Insituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Dautović je u hutbi, između ostalog, podsjetio na kur’anski ajet „Allah neće promijeniti stanje jednog naroda, dok taj narod ne promijeni sebe“, te je pozvao vjernike na razmišljanje o ovom ajetu i njegovoj primjeni u životima.

Dr. Ferid Dautović je najavio dolazak mjeseca redžeba i prve mubarek noći.

– Mjesec redžeb je sveti mjesec i Allah Uzvišeni nas kroz svete mjesece uozbiljava, traži od nas veću odgovornost, veću predanost. Dragi Bog to od nas traži u svakom vremenu, ali čovjek je zaboravan i Allah ga opominje da ne bude od onih koji zaboravljaju, da ne bi bio zaboravljen. Stoga nas Allah stalno opominje i podsjeća, kroz Kur’an, kroz sveto vrijeme – istaknuo je Dautović.

Sveto vrijeme koje nam dolazi priprema nas za iskušenja koja nas mogu zadesiti ali i za blagoslovljeno mubarek vrijeme mjeseca ramazana.

– Allah nas priprema da to vrijeme dočekujemo spremno i da u tim danima naša duša bude spremna da primi sve blagodati – rekao je Dautović.

On je podsjetio i na kur’anski ajet „Allah neće promijeniti stanje jednog naroda, dok taj narod ne promijeni sebe“.

– Kada čovjek ili kada narod zapadne u teško stanje, Allah mu neće promijeniti to stanje bez njegovog truda i zalaganja, bez njegove promjene nabolje. Zato je uvijek važno da se promijenimo u odnosu spram Boga, zatim u odnosu spram ljudi, prirode i spram svega drugog što nas okružuje. Allah će promijeniti naše stanje ako budemo bolji u odnosu prema Njemu, prema roditeljima, prema džamiji, namazu, i drugim obavezama – naglasio je Dautović.

IMG_1882.JPG - Gost hatib u Igmanskoj džamiji dr. Ferid Dautović: Allah će promijeniti naše stanje ako budemo bolji u odnosu prema Njemu

Ovom prilikom pročio je dovu za domovinu:

Uzvišeni Allahu, Milostivi, Samilosni, Tebe molimo i od Tebe pomoć tražimo uputi nas na Pravi put, na Put onih kojima Si blagodati darovao a ne na put onih na koje Si se rasrdio i koji su zalutali!

Gospodaru naš, molimo Te da ovu našu Domovinu koju si lijepom načinio, plodovima raznovrsnim blagoslovio, i na njoj planine, brda i brjegove uzdigao i šumama, livadama i rijekama je okitio učiniš sigurnom, blagodatima darovanom i slobodnom za sve plemenite ljude koji u njoj žive!

Milostivi Allahu podari nam dovoljno sunca žarkog, kiše plodne i usjeva rodnih, halal berićetnu nafaku iz naše zemlje i na našoj zemlji, da na njoj živimo i umiremo kao muslimani!

Plemeniti Allahu podari nam iskrenu vjeru, čvrsto ubjeđenje, dug život ispunjen zdravljem i Tvojim zadovoljstvom, naše potomke učini čestitim i učenim a našu domovinu Bosnu i Hercegovinu postojanom i naprednom i pod Tvojim okriljem od nesreća i belaja zaštićenom!

Milostivi Allahu probudi u nama ljubav prema Domovini, ne dozvoli da nam nasilnici budu u vlasti, brigu o nama povjeri najboljima od nas i budi uz nas, a ne protiv nas!

Gospodaru naš, učini da krv šehida, suze majki šehida, uzdah djece i patnja supruga šehida budu temelj našeg sjećanja, snage i odlučnosti da budemo odgovorniji i sposobniji u svojim porodicama i na radnim dužnostima, aktivni u svojim džematima i korisni u društvu i Domovini u kojoj živimo!  

Naš Gospodaru, ne dopusti da nas slabosti obuzmu pa da zaboravimo na Tebe, da se udaljimo od Tvoje milosti i zaštite i pouči nas da ne zaboravimo da si nam Ti domovinu Bosnu i Hercegovinu darovao, da je volimo iu njoj mir i slobodu čuvamo!

Tebe, Gospodaru naš, slavimo veličamo onako kako Si Ti zadovoljan! Oprosti nam i pouči nas da i mi drugima praštamo!

IMG_1904.JPG - Gost hatib u Igmanskoj džamiji dr. Ferid Dautović: Allah će promijeniti naše stanje ako budemo bolji u odnosu prema Njemu

Također, sa jučerašnjim džuma-namazom zatvorena je izložba “Arapska kaligrafija u srcu Igmana”, koja je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo bila postavljena u Igmanskoj džamiji, tri sedmice.

Izlagači na ovoj izložbi su bili mladi umjetnici iz Mostara, Gradačca, Bihaća, Jajca i Sarajeva; Edina Jugo, Sinanudin Bajrić, Salko Junuzović, Zana Tahirović Hadžić, Elvedina Cokoja Hebib, Fikret Čančar, te Abdulhak Hadžimejlić. Izbor izložbenog prostora je bilo svojevrsno priznanje vrijednom džamijskom odboru zbog njihove posvećenosti, truda i pažnje koju pokazuju u svim aspektima održavanja Igmanske džamije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter