Search
Close this search box.

Glavni imam posjetio Zavod “Mjedenica” – Uručeni bajramski pokloni članova Mreže mladih

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafa-ef. Velić danas je sa predstavnicima Mreže mladih i Sektora za društvenu brigu posjetio Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica”.

Ovom prilikom su posjetili Odjel na Bistriku i grupu uključenu u aktivnost Radne okupacije. Riječ je o grupi koju čine osobe sa posebnim potrebama od 18 do 50 godina. Neki od njih nisu nastavili školovanje nakon završetka osnovne škole, dok dio njih jeste.

Oni u okviru Radne okupacije svakodnevno izrađuju proizvode od drveta, keramike, tapiserije, crteže i slično, a danas su sa gostima izveli prigodan predbajramski program.

– Bajram je dan naše sreće, radosti i pobjede. Poslanik, a.s. je savjetovao ashabe da se vesele u ovim danima, a mi smo došli da danas ovdje bajramsku radost podijelimo s vama – rekao je glavni imam dr. Velić.  

Gosti su potom proveli vrijeme sa polaznicima ovih radionica, gdje su im oni rado govorili o svojim svakodnevnim aktivnostima, životu sa prijateljima, te im pokazali nešto od njihovih ručnih radova. 

432565984_1920875538329947_6905517406240665291_n.jpg - Glavni imam MIZ Sarajevo posjetio Zavod

Aktivisti Mreže mladih Stari grad su pripremili bajramske poklone za sve štićenike, a riječ je o o tradicionalnoj saradnji sa zavodom, u okviru koje posjećuju ovu ustanovu povodom praznika.

– Ovo je osma godina kako realizujemo ovu aktivnost. Počeli smo sa 2017. godinom i do danas imamo kontinuitet. Za vrijeme pandemije koronavirusa, bajramske poklone smo štićenicima nosili kući, te nismo prekidali ovu praksu – kazao je koordinator Mreže mladih Stari Grad Mirsad-ef. Đerzić.

Značaj ovakvih posjeta i provođenja vremena sa osobama sa posebnim potrebama ogleda se u činjenici da se zahvaljujući njima oni osjete dijelom društvene zajednice.

– Kao domaćini se radujemo vašoj posjeti, te vam želimo zahvaliti na svim aktivnostima koje realizujete skupa s nama. Danas smo svjedočili da vam se naši štićenici obraduju, te da rado dijele predbajramsku radost s vama – istakla je direktorica Zavoda Zumreta Jeina.

Osim poklona kao znaka pažnje, darovanim štićenicima su značajni i susreti sa članovima Mreže mladih i imamima tokom kojih imaju priliku razgovarati, čuti riječi podrške, ali i biti saslušani.

Facebook
Twitter