Glavni imam posjetio povratnički džemat G. Kotorac i predvodio džuma-namaz

U petak, 5. marta 2021. godine, glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić sa svojim saradnicima i rukovodiocem Službe za administrativno-pravne poslove MIZ Sarajevo gosp. Muhamedom Memićem, posjetio je povratnički džemat Gornji Kotorac i predvodio džumu-namaz.

U svojoj hutbi glavni imam je na početku naglasio veliku važnost ovoga džemata za MIZ Sarajevo, te se zahvalio džematlijama za brigu, trud i nemjerljiv doprinos u gradnji džamije, vakufskih objekata i razvoju vjerskog života, uopće.

Podsjetivši da se nalazimo u trećoj džumi, od Allaha zaštićenog mjeseca, Redžeba, kada se pripremamo za mjesec Ramazan, glavni imam je poručio da je ovo vrijeme našeg otvaranja, smirivanja, popravljanja i sazrijevanja. Otvaramo se poput prirode u proljeće, koja lista, cvjeta i donosi nam svoje plodove i Allahove blagodati.

  • Naša domovina bogata je rijekama, planinama, šumom, hranom, voćem, mirisnim biljem. Božija odredba je da mi živimo ovdje i na ovom prostoru upotpunjujemo namaz, padamo na sedždu, postimo ramazan, dajemo zekat, da sa ovih prostora ispraćamo svoje hadžije, da se na ovim rijekama čistimo, abdestimo i da nas u ovu zemlju sa abdestom spuštaju naša braća i naša djeca. Ovdje, u našoj vjeri i našoj zemlji, snaga je za nas. Biti slab i nemoćan na ovoj bogatoj plodnoj zemlji neprihvatljivo je za nas, poručio je, između ostalog, u svojoj hutbi glavni imam.

Nakon džuma-namaza održan je i sastanak na kojima su predstavljeni planovi za razvoj džemata, te izazovi sa kojima džematlije, u tome pogledu, već duže vrijeme susreću.

Džemat Gornji Kotorac jedan je od sarajevskih džemata koji se nalazi na području manjeg BH entiteta. Smješten je između Lukavice i Vojkovića. Ovo je jedan od rijetkih džemata i mjesta gdje su se vratili gotovo svi protjerani Bošnjaci. Danas ovaj džemat ima 170 redovnih članova Islamske zajednice i oko 40 redovnih polaznika mektebske pouke.

Jedan od problema sa kojim se susreću vjernici ovog džemata jeste i izgradnja munare. Već nekoliko puta vlasti iz Istočnog Sarajeva odbijaju Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u pogledu dobijanja dozvole za dogradnju munare uz postojeću džamiju. Uzimajući u obzir činjenice da je i prije Agresije džamija u Gornjem Kotorcu imala drvenu munaru, kao i da su domaćinstva oko džamije u potpunosti muslimanska ovo je, bez sumnje, jedna velika nepravda i kršenje osnovnih vjerskih prava u samom predgrađu glavnog grada Bosne i Hercegovine.

  • Mi nećemo stati. Borit ćemo se za svoja prava. Ne tražimo ništa posebno, već samo vjerski objekat kakav je i u duhu naše tradicije. Munara je simbol našeg uspravljanja, našeg dostojnstva i čistote. Zato nam je potrebna i važna munara u svim našim džematima, pa i u Gornjem Kotorcu, poruka je sa jučerašnjeg susreta.

Na sastanku je naglašeno da će Medžlis Islamske zajednice Sarajevo svim svojim kapacitetima i dalje biti na usluzi ovim vrijednim ljudima i podrška u nastojanjima da svoje džematske kapacitete unaprijede i nastave razvijati, posebno u kontekstu izgradnje munare i dovršetka izgradnje pratećih vakufskih objakata, ali i razvoju vjerskog života u cjelini.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter