Glavni imam održao predavanje na završnom programu manifestacije “Dani bosanske duhovnosti – Karići 2022”

Manifestacija “Dani bosanske duhovnosti – Karići 2022” završena je 31. jula nakon podne-namaza učenjem tradicionalne hatma dove u haremu Hajdar-dedine džamije.

Podsjećamo, centralni program ove manifestacije upriličen je dan ranije uz učenje mevluda i zikra, te obraćanje muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa i reisul-uleme Islamske zajedice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića.

Mevludski program povodom završetka manifestacije su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Vareš, a uvodnim riječima obratio se glavni imam ovog Medžlisa Ramiz-ef. Zubača.

– Nakon programa i kijam zikra održanog sinoć, danas smo ovdje da džematski obavimo podne-namaz i proučimo hatma-dovu, što je tradicija ovog prostora i završetak ovogosišnje manifestacije – rekao je efendija Zubača.

Prigodnim predavanjem prisutnima se obratio glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, koji je poručio kako se dolascima na tradicionalna dovišta evociraju uspomene na generacije onih koji su znali čuvati tradiciju.

  • Mi smo danas sahibije ove džamije, ali ona tokom godine nije nikad sama; ima svoj ruhanijjet i svoje sahibije. Ova džamija mnogo pamti; brojne generacije čestitih ljudi, alima, hafiza, vakifa, mudraca, pobožnih ljudi koji su stotinama godina ovdje padali na sedždu dragom Bogu – kazao je.

Dovišta, kako je naglasio, imaju svoju edukativnu dimenziju. Stajanje u saff sa drugim ljudima, slušanje učenja Kur’ana i vjerskih poruka jačaju svijest o važnosti bivanja na raspolaganju i usluzi drugima. 

  • Važno je doći u ovu džamiju, osjetiti njenu šutnju i njen itikaf. Važno je da ovdje uzmemo abdest, da se smirimo, uozbiljimo i da budemo korisni i za sebe i ljude u našoj blizini – poručio je dr. Velić.

Uz osvrt na nekoliko kur’anskih kazivanja, glavni imam MIZ Sarajevo je poručio kako boravak u prostorima kakav je harem ove džamije može biti koristan za izoštravanje ljudskog razimijevanja ovih univerzalnih poruka.

Podsjetio je i na to da ovakvi skupovi trebaju jačati svijet o džematu koji znači boravak među ljudima i međusobno razumijevanje.

  • Uzimanje abdesta podrazumijeva odbacivanje svojih ljutnji, a potom stajanje sa drugim ljudima u džemat i saff, onda razgovor sa ljudima na jedan lijep ozbiljan i mudar način, potom biti koristan džematu, zajednici i porodici. Sreću i bogatstvo trebamo tražiti u svojim kućama, kod svojih porodicama. Zbog toga su nam potrebne i značajne ove dove koje su za berićet, selamet i za svako dobro nas, naše djece i generacija koje dolaze – zaključio je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Ovogodišnja manifestacija “Dani bosanske duhovnosti – Karići 2022” počela je 28. jula realizacijom okruglog stola o temi “Bosanska dovišta: Vjera i tradicija”

U okviru manifestacije, pored programa u haremu Hajdar-dedine džamije, upriličen je i koncert duhovne muzike u Altundag kulturnom centru u Visokom.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter