Search
Close this search box.

Glavni imam održao hutbu u Istiqlal džamiji: Tih govor je prodoran, a lijepa riječ je snažna

U petak, 25. septembra 2020. godine glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar ef. Velić održao je hutbu u Istiqlal džamiji, centralnoj džamiji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

U hutbi je na samom početku istakao potrebu konstantne brige o džamiji i džematu naglašavajući izniman napor koji imam, džematski odbor i džematlije uložu u održavanje i obnavljanje centralne džamije MIZ Sarajevo, Istiklal džamije.

Nadalje, podsjetio je prisutne da je svojstvo Uzvišenog Kelam – da On govori Svojim govorom, a od posebnih blagodati prema čovjeku je da je odlikovan sposobnošću govora i komuniciranja i taj dar treba upotrebljavati u dobro.

  • Čovjek svoj govor, taj veliki dar, treba korisiti za iskazivanje zahvale i poštivanja, za potvrdu istine, za mirenje ljudi, za uspostavu harmonije, za lijepo popravljanje stanja i prilika. Čovjekov govor treba biti mir, treba započinjati i završavati selamom, tj. mirom, istakao je dr. Abdulgafar-ef. Velić.
  • Draga braćo, jedna od najvećih kur’anskih poruka je lijepa riječ. Lijep govor velika je kur’anska tema. Lijep govor je institucija islama i Kur’ana. U suri Ibrahim se kaže: „Zar ne vidiš kako Allah navodi primjer – lijepa riječ kao lijepo drvo: korijen mu je čvrsto u zemlji, a grane su visoko prema nebu.“, kazao je glavni imam.

 Na kraju hutbe glavni imam je pozvao vjernike da se potrude čuti i razumjeti Božije poruke i da čuvaju svoj govor od besposlica, bespotrebnog i ružnog, a da govore samo ono što je potrebno i ono što je dobro.

Sve što govorimo i javno radimo mi zapravo pokazujemo svoju vjeru. Stoga, vodimo računa o svakom svom postupku i svakoj riječi koju govorimo. Tih govor je prodoran, a lijepa riječ je snažna, zaključio je dr. Velić u svojoj hutbi u Istiqlal džamiji. 

Facebook
Twitter