Glavni imam održao hutbu u Istiklal džamiji

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef Velić 5. novembra 2021. godine održao je hutbu u Istiklal džamiji.

Uz riječi zahvalnosti džematu ove džamije zbog podrške koju pružaju aktivnostima Medžlisa i čestitanje na visokoj svijesti o organizaciji džematskog života, dr. Velić se osvrnuo na važnost vjerničke budnosti i ozbiljnosti u vremenu krize.

– Povijest nam je pokazala da kriza uvijek nešto izrodi, a da mali narodi plate njenu najveću cijenu. Stoga je potrebno da u ovom bremenitom vremenu budemo potpuno budni, te svjesni svih izazova i iskušenja – rekao je dr. Velić.

Pojašnjavajući dimenzije društvenih kriza, glavni imam je ukazao na potencijalne pogreške koje kao pojedinci možemo učiniti.

– Vrijeme koje je pred nama donosi svoje izazove i opasnosti. Krizne situacije su ispiti na kojima neki polože, a neki ne. Nekada nas jedna pogrešna riječ ili pogrešno djelo može, na dao Dragi Bog, označiti i na dunjaluku i na ahiretu.

Uz to, prigodnim i aktuelnim savjetom je ukazao na način kako je moguće smanjiti mogućnost za činjenje ranije pomenutih grešaka.

– Samo onaj ko je u džematu i u saffu može biti pobjednik; a džemat je sigurno mjesto za nas i naše porodice. Biti musliman znači biti u džematu, biti sa drugima. A doći u džemat znači uzeti abdest, smiriti se i ohladiti sve svoje ljutnje, hatrove i sujete. Potom skupa sa drugima pasti na sedždu Stvoritelju. Tu je naša snaga; u čestitim i uspravnim pojedincima iz saffova – zaključio je glavni imam.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter