Glavni imam održao hutbu u džematu Sokolović Kolonija

U petak, 10. decembra 2021. godine, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo održao je hutbu u džematu Sokolović Kolonija.

Tokom hutbe glavni imam je, referirajući se na tekst Kur’ana, poručio kako je važno ispravno razumijevati društveni konteskt i aktuelne okolnosti, te djelovati u skladu s tim razumijevanjem. 

– Svako vrijeme nosi svoje izazove, pa tako i ovo koje je pred nama. Kur’an Časni nas na više mjesta upozorava da kao vjernici budemo potpuno budni i svjesni izazova, te pojava koje se dešavaju oko nas, naših porodica, džemata i zajednice. Treba biti budan i trezven, a dužni smo i da kao muslimani pratimo sve društvene procese – podsjetio je dr. Velić.

Ukoliko aktuelno vrijeme definiramo kao vrijeme krize, onda smo kao vjernici na posebnom ispitu. Glavni imam je u tom smislu poručio kako vjerniku valja biti oprezan i kada su u pitanju najsitnije pogreške, jer one mogu obilježiti čovjeka na dunjaluku i ahiretu.

Onako kako je značajan ovaj oprez spram pogrešaka, važna je i kontrola vlastitog odnosa prema određenim životnim problemima.

– Kada smo nemoćni da riješimo brojne nagomilane probleme, ostaje nam da uzmemo abdest i dođemo u džemat sa drugim ljudima – poručio je glavni imam naglasivši simboliku ovog procesa pri kojem uzimanje abdesta označava hlađenje naše sujete, stajanje u saff označava jedinstvo i jednakost sa drugim vjernicima, a spuštanje na sedždu označava pokornost Stvoritelju. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter