Search
Close this search box.

Glavni imam održao hutbu u džematu Šanac: Džamije su simboli naše pobjede

U petak, 02. oktobra 2020. godine glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar ef. Velić održao je hutbu u džamiji na Šancu koja je proslavila 17 godina od pokretanja džemata, odnosno 13 godina od gradnje džamije.

U hutbi je na samom početku čestitao džematu i džematskom odboru godišnjicu od početka rada džemata, ističući izniman trud uložen u razvoj i funkcionisanje džemata, uz dovu Uzvišenom da svakoga ko je gradio džamiju, a time i džemat, i onoga ko je i danas održava, Svojom nagradom nagradi.

  • Uzvišeni Allah kaže da Njegove kuće grade oni koji vjeruju u Njega i u Sudnji dan, dok nas je Božiji poslanik podsticao na angažman u gradnji i održavanju džamija obećanjem da će nagrada za njih biti ista takva u Džennetu. Svaka džamija na svijetu poseban je ukras i obilježje svih muslimanskih naroda i imaju svoje specifičnosti. Naše džamije imaju svoje posebnosti jer je grade ljudi, a ne država. Mi svoje džamije većinom gradimo u blizini šehitluka, stoga one imaju poseban ruhanijjet i posebnu vrijednost, kazao je glavni imam.

Navodeći da je prije agresije na BiH na ovome području postojalo samo tri džamije, u Hrasnom, Velešićima i Boljakovom Potoku, dr. Abdulgafar-ef. je istakao da je najviše džamija podignuto na mjestima gdje su se u Sarajevu vodile najžešće borbe za odbranu grada i gdje je najviše naše krvi proliveno.

  • Džamije su simboli naše slobode, mjesta naše zrelosti, budnosti i ozbiljnosti. One su mjesta našeg zajedništva gdje se okupljamo, razgovaramo i dogovaramo. One su mjesta naše pojedinačne i kolektivne pobjede, istakao je dr. Abdulgafar-ef. Velić.
  • Čuvajmo sve običaje i sve tradicije naših bosanskih džamija. Naš mekteb koji je primjer islamske tradicije Bošnjaka koji ćemo rijetko gdje naći igdje u svijetu. Naše džamijske zikrove, dersove, mevlude, svečane programe mubarek večerima, i sve druge ukrase naših sehara, tj naših džamija. U džamijama se učimo redu, sistemu i borbi za dobro, zaključio je dr. Velić u svojoj hutbi.

Glavni imam je poslije džuma-namaza čestitao novom imamu Eldin-ef. Smajeviću na nedavnom preuzimanju ovog časnog amaneta, zahvalivši se Edin-ef. Spahiću koji je bio imam džemata od samog pokretanja džemata prije 17 godina.

Facebook
Twitter