Glavni imam održao hutbu u džematu Kovači

U petak, 29. oktobra 2021. godine, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić sa svojim saradnicima posjetio je džemat Kovači-Hrasnica i predvodio džumu-namaz.

Glavni imam je uputio čestitke imamu džemata Kovači Asad-ef. Foči, kao i dugogodišnjem imamu ovog džemata Muji-ef. Berilo, džematskom odboru i džematlijama na čestitom radu za dobro džemata i trudu na putu njegovog čuvanja.
Tokom hutbe se osvrnuo na upotrebu ljudskog jezika i govora prilikom predstavljanja vjere, skrenuvši pažnju na nekoliko važnih detalja.

– Kada se govori o vjeri govori se o vremenu i prostoru u kojem se ona živi. Govoriti o vjeri znači shvatiti stvarnu potrebu našeg čovjeka, a vjera je olakšanje, te nešto što je prirodno, lagano i lijepo. Takav treba biti i govor o njoj; o vjeri trebe govoriti lijepo i čuvati se svih teških riječi kojima se može prijetiti – rekao je glavni imam.
Neki postupci na dunjaluku zaslužuju da budu uzoriti zbog njihove duboke motiviranosti vjerskim principima. Glavni imam je, tokom svoje hutbe, manire naših čestitih prethodnika predstavio kao odlične primjere praktičnog slijeđenja vjere


– Naša plamenita vjera islam je živa vjera. Mi pamtimo brojne dobre ljude, naše djedove i pretke koji su živjeli islam. U njihovom govoru, odmjerenosti, čestitosti, marljivosti, odlučnosti i pedantnosti mi smo mogli vidjeti plemenite islamske poruke – istakao je.
U nastavku hutbe, dr. Velić je podsjetio na ključne riječi i osobine koje određuju život posvećenog vjernike, a osvrt na njih je značajan i zbog preispitivanja vlastite posvećenosti svakog vjernika.
– Vodeće istine naše plemenite vjere su mir, istina, zahvala, pravda, popravljanje, iskrenost, ljubaznost, blagost, plemenitost, ljubav, ljepota, milost – podsjetio je dr. Velić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter