Glavni imam održao hutbu u džematu Hrasno: Džemat je naš najjači i neprobojni bedem

U petak, 19. novembra 2021. godine, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić sa svojim saradnicima posjetio je džemat Hrasno i održao hutbu. Povod posjete džematu Hrasno je obilježavanje 90 godina od rušenja i ponovne izgradnje Hadži Idrizove džamije.

Tokom hutbe glavni imam je podsjetio vjernike i na na veliku svjetsku ekonomsku krizu od prije 90 godina. Ta kriza izrodila je Šestojanuarsku diktaturu, koja je raspustila parlament i zabranila djelovanje‭ ‬ ‭ ‬političkim‭ ‬ ‭ ‬strankama.‭ ‬ ‭ ‬Tada‭ ‬ ‭ ‬su‭ ‬ ‭ ‬beogradske‭ ‬ ‭ ‬vlasti‭ ‬ ‭ ‬sjedište‭ ‬ ‭ ‬Islamske zajednice prenijele iz Sarajeva u Beograd. U tom periodu su u Sarajevu i džamije rušene, među kojima su Ćemaluša džamija, Bakr-babina džamija, Skender-pašina džamija, Kalin hadži Alijina džamija, Hadži Idrizov mesdžid na Žabljaku, itd. Nakon što‭ ‬ su‭ ‬ jugoslovenske ‭ ‬vlas‭ti ‬porušile‭ ‬ 36‭ ‬ džamija‭ ‬ u‭ ‬ Sarajevu‭ ‬ na‭ ‬ red‭ ‬ je‭ ‬ došao sporazum “Cvetković-Maček” i podjela Bosne.

  • U tom teškom vremenu prije 90 godina, kada je porušen Hadži Idrizov mesdžid, jedna grupa pobožnih i slobodnih ljudi podigla je ovu džamiju, ovdje u Hrasnom, i dali joj naziv po Hadži Idrizu. Kasnije su i munaru sa Skenderije sačuvali i prenijeli ovdje. Nakon toga je u ovoj džamiji uvijek bilo ezana, džemata i mekteba, istakao je glavni imam.

U današnjoj hutbi glavni imam je naglasio da su se u ovom džematu 1992. godine vodile presudne bitke za odbranu naše domovine. Na ovom području formirane su i dvije brigade koje će dobiti tutule viteške, 1. slavna viteška i 2. viteška motorizovana brigada.

  • Naš dom je ovdje. To je Božija odredba! ‭ ‬ Samo smo ovdje svoji, i samo smo ovdje na svom. Ovdje smo se rodili i ovdje ćemo, ako Bog da, i umrijeti. Na svim prilazima naše domovine je šehidska krv i šehidski kaburovi. Granice naše domovine ucrtane su na svim kartama i atlasima svijeta. Te granice su i svjetske geopolitičke razdjelnice. One su ozbiljne i nepromjenljive. Svoju‭ ‬ ‭ ‬djecu‭ ‬ ‭ ‬moramo‭ ‬ ‭ ‬uči‭ti ‬našim‭ ‬ ‭ ‬vrijednostima,‭ ‬ ‭ ‬svom‭ ‬ ‭ ‬porijeklu,‭ ‬ ‭ ‬patriotizmu, plemenitoj vjeri, čistoj kulturi, svom bosanskom jeziku. Ako u njih usadimo ove vrijednosti, uvijek će znati ko su i šta su. Nikada neće postati bezlična masa. A i u ogledalu će se orginalno prepoznavati, poručio je na kraju hutbe glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter