Glavni imam održao hutbu u džematu Dobrinja 3B

U petak, 17. decembra 2021. godine, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. sci. Abdulgafar-ef. Velić održao je hutbu u džematu Dobrinja 3B.

Na početku hutbe uputio je selame imamu džemata, džematskom odboru i prisutnim džematlijama, zahvalivši im se za pažnju i brigu koju svakodnevno pokazuju čuvajući džemat i džamiju, te uputio dovu Svevišnjem da za to od Njega budu nagrađeni.

Podsjetivši prisutne na izazovnu i tešku godinu koja je iza nas, pozvao je na budnost i trezvenost u vremenima kojima nam dolaze, koji će, također, imati svoja iskušenja, jer svaka kriza donese neku promjenu koja vrlo često bude na štetu slabijih i nejakih.

Također, pozvao je džematlije da pokažu visoku svijest o džematu i zajednici, konstantno imajući u vidu prostor i vrijeme u kojem živimo, našu tradiciju i način života.

  • Samo onaj ko je u džematu i u saffu može biti pobjednik; a džemat je sigurno mjesto za nas i naše porodice. Biti musliman znači biti u džematu, biti sa drugima. A doći u džemat znači uzeti abdest, smiriti se i ohladiti sve svoje ljutnje, hatrove i sujete. Potom skupa sa drugima pasti na sedždu Stvoritelju. Tu je naša snaga; u čestitim i uspravnim pojedincima iz saffova – zaključio je glavni imam.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter