Search
Close this search box.

Glavni imam održao hutbu u džamiji na Koševskom Brdu

U petak, 8. januara 2021. godine, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar ef. Velić održao je hutbu u džamiji na Koševskom Brdu.

Na početku hutbe glavni imam je posebno istakao veliku višegodišnju predanost Nein-ef. Balića, kao i bivših i sadašnjih džematlija i članova džematskog odbora u razvoju džemata kroz njihovu nesebičnu kontinuiranu brigu koja je rezlutirala prelijepom džamijom u ovom dijelu Sarajeva, čestitavši im na tome i zamolivši Uzvišenog da im to upiše u dobro.

Podsjetivši prisutne na obavezu vjerovanja u peti imanski šart, odnosno vjerovanje u Sudnji dan, proživljenje nakon smrti, neminovnost kraja Dunjaluka i odgovaranje pred Gospodarom svjetova za sva djela koja smo činili javno ili tajno, on je kazao da svakodnevnim djelima dokazujemo svoju vjeru.

  • U suri Maun Uzvišeni govori o malim svakodnevnim stvarima na kojim pokazuješ svoju vjeru. Kroz te svakodnevne male stvari čovjek pokazuje da li ima svijest i vjeru u Sudnji dan, istakao je dr. Abdulgafar-ef. Velić

“Znaš li ti onoga koji onaj svijet poriče? Pa to je onaj koji grubo odbija siroče, i koji da se nahrani siromah – ne podstiče. A teško onima koji, kada molitvu obavljaju, molitvu svoju kako treba ne izvršavaju, koji se samo pretvaraju i nikome ništa ni u naručje ne daju!

(Maun, 1-7)

Naglasivši kako je velika utjeha vjerniku znati da za svako pretrpljenu nepravdu ima polaganje računa na Sudnjem danu, glavni imam je kazao da svaki čovjek iza sebe ostavlja trag, jasne otiske koje je nemoguće otkloniti ili sakriti, koliko god to željeli ili se trudili.

  • Mi smo trag koji ostaje iza nas. Ono što ostaje iza naših djela, riječi i postupaka. Neka naš trag, govor o nama, bude lijep i koristan za one koji dolaze poslije nas. Neka naše djelovanje bude rješenje, pomaganje, popravljanje, lijepa riječ, smirenost, zrelost i mudrost. To je naša vjera i to su naše vrijednost, kazao je na kraju hutbe glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić.
Facebook
Twitter