Search
Close this search box.

Glavni imam MIZ Sarajevo održao hutbu u Istiklal džamiji

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić jučer je održao hutbu u Istiklal džamiji.

Govoreći o važnosti govora, dr. Velić je podsjetio kako se ona prije svega ogleda u tome što uputa za čovjeka dolazi u formi govora (Kur’an), te u tome što govor kao sredstvo komunuikacije među ljudima može biti upotrijebljen i zloupotrijebljen.

  • Jedno od svojstava našeg Stvoritelja jeste božanski govor kojim On govori. Božiji govor je Časni Kur’an objavljen čovječanstvu u kojem se Stvoritelj otkriva, obraća se ljudima, daje obećanja, smjernice, ljubav, milost, opomene, istinu… Gospodar je govorom obdario i čovjeka, te s njim razgovara još u ezelu, Kur’an nas podsjeća na dogovor proizašao iz tog razgovora kada čovjek u pravom smislu preuzima ulogu Božijeg namjesnika na zemlji – kazao je dr. Velić.

Istakao je da čovjek kao halifa, uz ostale blagodati dobiva i blagodat govora koji se treba razumijevati kao dar, ali i kao odgovornost.

  • Taj dar čovjek može iskoristiti za uspostavljanje dobrih međuljudskih odnosa, ali i zloupotrijebiti za širenje smutnje, prisilu ili ucjenu. Čovjekov govor nekad može pokrenuti stravične nerede na zemlji, zločine i genocid – istakao je.

Tokom hutbe, glavni imam je podsjetio na ajet iz sure Ibrahim u kojem se lijepa riječ poredi sa lijepim drvetom čiji je korijen čvrst u zemlji, a grane visoko prema nebu; dok se ružna riječ poredi sa ružnim i iščupanim dvetom kojem ne može opstati na zemlji.

  • Koliko god loša riječ bila glasna i u koliko god u jednom momentu utjecala na ljude, ona je prolazna po svom prolaznom učinku. Sve što se zasniva na ružnoj riječi u konačnici ne može opstati. Jedno vrijeme to može smetati i biti prepreka ljudima (prema kur’anskoj metafori drveta), ali ono će vremenom samo istruhnuti – naglasio je glavni imam.

Referirao se i na kur’anski ajet u kojem se navodi kako će Allah vjernike učvrstiti postojanom riječju na oba svijeta.

  • Uzvišeni Allah svakom svom iskrenom robu pomaže i kroz čvrstu riječ koju mu daruje u određenom trenutku; tako i neke narode čuva i okuplja oko jedne riječi koja vremenom izrasta u veliko i lijepo stablo. Mi, bosanski muslimani smo jedan od primjera ove kur’anske istine kako jedna riječ jednog čovjeka može probuditi i okupiti oko ideala čuvanja domovine i naroda – poručio je.

Podsjećajući kako je jučerašnja hutba prva u mjesecu šabanu, glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić je, referirajući se na hadis Muhammeda a.s., proučio dovu za bereket u ovom mjesecu i hairli doček mjeseca ramazana.

Facebook
Twitter