Search
Close this search box.

Glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar Velić održao hutbu u džematu Dobrinja 1-C5

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić danas je održao hutbu u džematu Dobrinja 1-C5.

U uvodnom dijelu je iskazao riječi pohvale imamu i džematlijama zbog odnosa kojeg praktično pokazuju prema džamiji

  • Želim se zahvaliti imamu Memfad-efendiji, džematskom odboru i džematlijama na pokazivanju brige o džematu i njegovom čuvanju. Molim Allaha dž.š. da podari selameta nama, našoj djeci i da ustrajnosti u svemu dobrom što radimo – kazao je dr. Velić.

Naglašavajući važnost kontinuiteta ibadeta, glavni imam je podsjetio na blagodati ramazana koji sa svim svojim darovima predstavlja izvjesnu nadu za svakoga.

  • U posljednjoj trećini ramazana za koju je Poslanik a.s. kazao da je otkup džehennemske vatre, čak i oni koji su zaslužili kaznui zbog velikog broja grijeha imali su priliku očistiti se – poručio je.

Prisutne džematlije je podsjetio kako ramazanski ibadeti, ali i one obaveze koje godinama vezujemo za mjesec ramazan doprinose našem čišćenju na različitim planovima.

  • Post je potrpuno čist ibadet i jedini u kojem nema licemjerstva. Zahvaljujući njemu vjernici su imali priliku očistiti se, a zahvaljujući izdvajanju zekata očistiti i svoj imetak. Pored ovog čišćenja, ramazan nas naučio da budemo bolji i korisniji; za sebe, svoju porodicu, zajednicu i narod – istakao je.

Kako je naveo, ramazansko vrijeme, ali i naše ponašanje u ovom mjesecu doprinose boljem razumijevanju nas samih.

  • Ramazan nas je upoznao i sa nekim našim slabostima, a nadamo se da smo ih i otklonili. Ramazan je bio prilika da se riješimo nekih ljutnji, bespotrebnih hatrova koji nas ograničavaju, nekih tjeskoba i zidova u nama – rekao je dr. Velić.

Osim organizacije vlastitog života, istakao je glavni imam, ramazan podsjeća i na ulogu pojedinca u društvenoj zajednici.

  • Sa ramazanom nam se vratila jednostavnost, a ramazansko vrijeme nas je podsjetilo redu, disciplini, pripadnosti zajednici i čuvanju zajednice – kazao je.

U drugom dijelu hutbe, dr. Velić se referirao na obilježavanje Dana džamija, podsjetivši na historijsko uporište ovog datuma.

  • 7 maja 1993. godine u ranim jutarnjim satima, vlasti entiteta RS srušile su Ferhadiju u Banja Luci. Stoga je ovaj dan označen kao Dan džamija, pa se ovog dana prisjećamo svi porušenih džamija i mesdžida tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Na teritorijama koje su kontrolisale vojska RS i HVO, džamije su planski i sistemski rušene. U tom neciviliziranom divljanju uništeno je i oštećeno više od 80 % džamija i vjerskih objekata. Nerijetko su sa ostacima porušenih džamija ukopavana i tijela ubijenih Bošnjaka – podsjetio je.

Prisjećajući se procesa obnove i izgradnje džamija nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, glavni imam je ukazao značaj tog procesa za vjernike sa ovih prostora.

  • Ponovnom izgradnjom svih porušenih džamija, po ko zna koji put su se podigli i naši džemati, a naš se narod uspravio i ojačao. U teškim vremenima, ljudi se se okupljali u džamijama i oko mihraba koje su uglavnom postavljali na bedemima naše domovine. U mihrabima su naši autoriteti jedan korak ispred saffova, a naše postojanje je vezano za mihrabe, džemat i džamije – kazao je.

Podsjetio je i na obilježavanje Dana Zlatnih ljiljana, posebno naglasivši da se pamćenjem onoga što su šehidi i borci činili, uče važne životne lekcije.

  • U ponedjeljak, 9. maja je Dan Zlatnih ljiljana kada se sjećamo onih koji su pokazali neviđenu hrabrost i junaštvo u odbrani domovine. Važno je da sa svojim porodicama posjećujemo naše šehitluke, tokom ovih dana, ali i tokom cijele godine. Na tim časnim mjestima ćemo učiti važne životne lekcije. Svi naši prostori su natopljeni šehidskom krvlju, zbog koje će biti selameta za nas i sve narode koji žive na ovom prostoru. Zbog toga čuvajmo naše saffove, džemate i džamije; te poštujmo druge u našoj blizini, to su naše vrijednosti i naša tradicija – zaključio je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.
Facebook
Twitter