Search
Close this search box.

Glavni imam MIZ Foča održao hutbu u Centralnoj džamiji na Ilidži

U okviru redovne aktivnosti džemata Ilidža „Gost hatib“ hutbu u petak, 24.12.2021. godine odžao je glavni imama MIZ-e Foča Miralem-ef Hodžić.

Na samom početku Miralem-ef. zahvalio se domaćinu imamu Resul-ef. Aliću i džematskom odboru na ukazanoj prilici upućujući dovu Uzivišenom da ih pomogne i nagradi za hizmet svom džematu ali i hizmet džematima i polaznicima mektepske nastave u Foči.

  • Draga braćo, danas sa ovog mubarek mjesta želim poručiti da smo mi svi zapravo POVRATNICI, svi ćemo se danas ili sutra vratiti našemu plemenitom Gospodaru i detaljno odgovarati da li smo ispunili svoju životnu misiju ili ne… I Isa a.s. je dokaz povratka, jer nema Sudnjeg dana dok se on ne povrati na zemlju. Poslanikova poruka svojevremeno je odaslala veliki eho sljedbenicima njegovim u kojoj je poruka jasna za razumom obdarene: „O Mekko, znam da si od Allahove zemlje najbolje mjesto i njemu najdraže mjesto! Da me stanovnici tvoji nisu istjerali, ja zaista ne bih izašao“, rekao je Muhammed a.s. suznih očiju, napuštajući svoj rodni grad Mekku, baš onako kako su i naši dobri Bošnjaci i Bošnjakinje koji su protjerani sa svojih ognjišta 90ih godina”, naglasio je ef. Hodžić.

U svojoj hutbi prisutnima je uputio poziv na džematsko, zajedničko djelovanje naglasivši da džemat znači zajednica i džematsko djelovanje je zajedničko djelovanje i ono je jače od individualnog djelovanja.

  • Zato Vas ja danas pozivam u džemat i džematsko djelovanje u dobru. Medžlis je mjesto gdje se treba doći, posjetiti sjesti i promuhabetiti (razgovarati), a mi u Foči imamo lijep Medžlis. Danas je Allahovom voljom prilika da Vas pozovemo da nam dođete, da sjednemo, da muhabbetimo, te da džematile i u Foči dobro učinimo za generacije muslimana koji će doći i nakon nas, jer je Foča živa poruka i njena ljepotica Aladža da su i prijašnji muslimani ostavili trag dobra iza sebe nama muslimanima”, istakao je glavni imam MIZ Foča.
  • Draga i poštovana braćo, cijenjeni vjernici, svako vrijeme nosi svoje izazove i kušnje, a od našeg pristupa tim izazovima i kušnjama zavisi da li će nam oni pribaviti korist ili nanijeti štetu, zaključio je svoju hutbu Miralem-ef. Hodžić.
Facebook
Twitter