Glavni imam održao hutbu u džematu Nedžarići

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić je 31. decembra 2021. godine sa saradnicima posjetio džemat Nedžarići, te održao hutbu.

Tokom uvodnih riječi dr. Velić je čestitao džematskom imamu Mevludin-ef. Čosiću na predanom radu i džematskom odboru na brižnom i posvećenom djelovanju za dobro džemata i džamije.

– Čestitam vam na odgovornom pristupu ovom dobro organiziranom džematu – kazao je glavni imam.

U centralnom dijelu hutbe, tokom govora o prakticiranju vjere, dr. Velić je istakao kako vjernički život podrazumijeva i razumijevanje aktuelnog prostorno-vremenskog konteksta.

– Kada se govori o vjeri, zapravo se govori o vremenu i prostoru u kojem se ona živi, a govor o vjeri znači razumijevanje stvarne potrebe našeg čovjeka – poručio je dr. Velić.

Naglasivši kako je vjera nešto što je prirodno i lahko, poručio je kako takve karakteristike treba imati imati i svaki govor o vjeri.

– Govoriti o vjeri znači kloniti se teških i prijetećih riječi – naglasio je dr. Velić.

Ispravno razumijevanje vjere podrazumijeva i zagledanost u postupke uzornih pojedinaca, te pažljivo biranje onih na koje bismo se kao vjernici trebali ugledati.

Glavni imam MIZ Sarajevo je skrenuo pažnju prisutnih na nekoliko takvih primjera.

– Naša plemenita vjera islam je živa vjera, a življenje njenih principa pamtimo u postupcima naših čestitih djedova i prethodnika; u njihovom govoru, odmjerenosti, čestitosti, marljivosti, odlučnosti i pedantnosti – istakao je.

U nastavku hutbe, dr. Velić je pomenuo nekoliko ključnih riječi i osobina koje karakteriziraju postupke posvećenih vjernika, čime je podsjetio prisutne vjernike na posebno vođenje računa o miru, istini, zahvali, pravdi, popravljanju, iskrenosti, ljubaznosti, blagosti, plemenitosti, ljubavi, ljepoti i milosti.

Facebook
Twitter