Search
Close this search box.

Efendija Velić povodom mubarek noći Lejletul-berat: Noć kada Allah oprašta grijehe i spušta milost

Mubarek noć Lejletul-berat nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić u razgovoru za Agenciju MINA podsjetio je da se u ovoj mubarek noći otvaraju vrata Božije milosti i oprosta.

– Petnaesta noć mjeseca ša’bana, Lejletul-berat, posebna je i mubarek noć. To je noć oslobođanja od grijeha kao i noć svakog dobra, tj. Lejlei-hajr. Prema riječima našeg Pejgambera Muhammeda, a.s., u ovoj noći naš Stvoritelj Allah, dž.š., oslobođa ljude od nevolja i džehennema.

Također, u ovoj noći Dragi Allah oprašta ljudima njihove greške, spušta smirenost i Svoju milost – izjavio je on.

Podsjetio je da se u “našoj tradiciji mubarek noć Lejletul-berat posebno poštovala i provodila u ibadetu”.

– U našim džamijama organizirali su se prigodni programi, zajednički zikrovi i dobrovoljni namazi. Također, i petnaesti dan ša’bana provodio se u postu i dodatnom ibadetu. Post ovog dana smatra se određenom zamjenom ili nadoknadom za sve propuštene dane posta u prethodnoj godini – naglasio je efendija Velić.

Ukazao je i na činjenicu da je Lejletul-berat posebna radost za vjernike jer je i nagovještaj mubarek mjeseca ramazana.

– Lejletul-berat je veliko ohrabrenje za vjernike, i prilika da napune dušu. Provedimo ovu mubarek noć u ibadetu, ali i dane koji su pred nama obogatimo činjenjem dobrih djela, ispunimo ih pripremama za predstojeći ramazan – poručio je dr. Abdulgafar-ef. Velić.

(MINA)

Facebook
Twitter