Search
Close this search box.

Edukacija u sarajevskim džamijama: Predavanja profesora Sušića, Mehanovića, Hasanija i Fatića

U okviru aktivnosti “Edukacija u sarajevskim džamijama” jučer je u Baščaršijskoj džamiji održana tribina “Islamske teme”, gdje je govorio Mustafa Sušić, penzionisani profesor Gazi Husrev-begove medrese i dugogodišnji muvekit Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

Profesor Sušić je 1972. godine je završio Fakultet šerijatskog prava i arapske književnosti u Bagdadu, a značajan period svoje karijere bio je imam u Trebinju, Dubrovniku i Sanskom Mostu.

  •  Jedan je od originalnih islamskih mislilaca koji se rijetko pojavljuje u medijima, ali kada nešto kaže to ne ostaje nezapaženo. Britke riječi i direktne poruke malo koga ostavljaju ravnodušnim – navedeno je u IIN “Preporod” u najavi jednog intervjua s njim.

Tokom protekle sedmice su održane i druge katedre u sklopu aktivnosti “Edukacija u sarajevskim džamijama”. U okviru Katedre hadisa, u centralnoj džamiji na Ilidži predavanje je održao Muhamed Mehanović, profesor u Gazi Husrev begovoj medresi u Sarajevu. Prisutne je, između ostalog, podsjetio na osobinu vjernika da se kloni onoga što ga se ne tiče.

U sklopu Katedre fikha, u džematu Vogošća je prof. dr. Mustafa Hasani govorio o propisima čistoće u islamu. Referirajući se na kur’anske i hadiske smjernice, Hasani je pojasnio razlike između različitih vrsta čistoće i nečistoće.

U Istiklal džamiji je u sklopu katedre tefsira govorio prof. dr. Almir Fatić. Tokom elaboraije teme “Kako Kur’an mijenja ljude”, profesor Fatić se osvrnuo na pojmove odgovornosti i proživljenja.

Tokom ove sedmice, tribine će biti održane u džematima Lužani, Grbavica II i Bačićko Polje – Stup.

Facebook
Twitter