Search
Close this search box.

Edukacija u sarajevskim džamijama: Predavanja mr. Bašića, dr. Purdića, mr. Maljokija i efendije Alića

U okviru trinibe “Islamske teme” koju Medžlis Islamske zajednice Sarajevo realizuje u okviru aktivnosti “Edukacija u sarajevskim džamijama” jučer je predavanje održao hafiz mr. Ammar-ef. Bašić koji je u prvom dijelu svog obraćanja podsjetio na vjernikovo stanje prilikom postignutog životnog uspjeha.

– Vjernik koji postigne nešto u životu uvijek kaže ‘Allah me uputio’, jer je svjestan blagodati ustrajnosti i određene vrline kojom je darovan. Tako svoj uspjeh vezuje za odredbu Allaha, dž.š., a neuspjeh vezuje za vlastiti nefs ili slabost – kazao je hafiz Bašić.

Posebno je ukazao na važnost kretanja i konstantnog popravljanja stvari.

 – Značajno je imati proaktivan odnos prema životu, uvijek se kretati i nikad ne biti u potpunosti zadovoljni sobom, uvijek ima nešto za popraviti, prvenstveno kod nas samih Najlakše je konstatovati šta društvu nedostaje, a najteže je živjeti po tome što nedostaje. To je plivanje uzvodno i življenje u manjini. U tom smislu je vjernik u manjini, prema svojim životnim izborima i življenju po principima koji vrijede, a ne slijede se kolektivno – istakao je.

Podsjetio je da prema kur’anskom tekstu postoje tri vrste ubjeđenja.

Prvo je “ilmul-jekin”. To je znanje o tome kako treba vjerovati, druga vrsta je “ajnul-jekin”, što značo vidjeti kako treba vjerovati. Treća vrsta je “hakkul-jekin” primjerom osvjedočiti vjerovanje. Praktično posmatrano, prva vrsta je slušanje ili čitanje o tome kako izgleda i ponaša se vjernik. Druga vrsta se može opisati kao posmatranje vjerničkog ponašanja u okruženju. Treća vrsta je praktično življenje vjerničkog života – rekao je hafiz Bašić.

Svoje obraćanje je zaključio hadisom o karakteristikama vezanim za slast imana.

– Muhammed, a.s., je rekao: ‘Kod koga se nađe troje, osjetit će slast vjerovanja. Da su mu Allah i Njegov Poslanik draži od svih drugih, da voli čovjeka samo u ime Allaha, i da mrzi povratak u nevjerstvo, nakon što ga je Allah izbavio iz njega, kao što mrzi da bude bačen u vatru’ – podsjetio je na rječi Poslanika, a.s., mr. hafiz Ammar-ef. Bašić, predavač na tribini “Islamske teme”.

Tokom protekle sedmice održan je i novi ciklus tribina u okviru aktivnosti “Edukacija u sarajevskim džamijama.

U džamiji Omer ibn El-Hattab na Stupu u sklopu “Katedre tefsira” govorio je imam Centralne džamije na Ilidži Resul-ef. Alić.

U okviru “Katedre fikha” u džematu Grbavica 2 je govorio dr. Ahmed Purdić koji je ovom prilikom pojasnio propise o početnom tekbiru i stajanju u namazu.

U džematu Lužani u sklopu “Katedre hadisa” govorio je mr. Fadil Maljoki, asistent na Fakultetu islamskih nauka. Tematski okvir njegovog predavanja je pozitivno stanje vjernika.

Facebook
Twitter