Search
Close this search box.

Džemati Soukbunar i Šanac u novoj akciji: Miris Ramazana u džematu Brda, MIZ Rogatica

U mjestu Brda, pet kilometara od Ustiprače, na zaista velikoj nadmorskoj visini, u nedjelju 20. maja 2018. godine/ 05. ramazana 1439. H.g. desila se neuobičajena stvar i vrlo rijetka pojava za ovaj džemat. Upriličen je zajednički iftar, prvi nakon rata u Brdima, te je klanjana teravija u prepunoj i prelijepoj džamiji, koja zaista svojom ljepotom oduzima dah i svojim ramazanskim kandiljima poručuje kako Ramazana i islama ima i u tim, nekada gusto naseljenim i živopisnim, a danas većinom napuštenim i opustjelim krajevima.

Džamija u selu Brda je izgrađena davne 1963. godine, i iako je nekoliko puta rušena, vrijedni ljudi ovog kraja su je uvijek uspravljali, kako bi svjedočila o njima i onome šta oni jesu. U sadašnjem obliku džamija je obnovljena i svečano otvorena 18. 09. 2011. godine. Krivci za ovu posebnu noć u Brdima su glavni imam MIZ Rogatica Amel ef. Kozlić te sarajevski džemati Soukbunar i Šanac koji već tradicionalno svake godine jednu ramazansku noć, u druženju i ibadetu, provode u povratničkim džematima MIZ Rogatica.

Još jednom smo se uvjerili u istinitost hadisa Božijeg Poslanika Muhammeda a.s. ”kako je Allahova milost  u džematu!” Mišljenje je to koje dijele svi oni koji su odlučili zajedno provesti tu blagu ramazansku večer. Džemati Soukbunar i Šanac predvođeni imamima mr. hfz. Maid ef. Ibrahimovićem i Edin ef. Spahićem te mutevelijama h. Esedom Alijevićem i h. Nurkom Čauševićem ponovo su upriličili iftar za povratnike sa područja MIZ Rogatica, ovog puta za povratnike u džemat Brda te povratnike okolnih sela, koji su radosnih lica dočekali goste iz Sarajeva na čelu sa svojim glavnim imamom Amel ef. Kozlićem. Bila je to divna prilika za podsjećanje na neka prošla lijepa vremena, ali i prilika za druženje, upoznavanje te novo viđenje povratnika u ove pitome bh. krajeve.

Nakon obavljenog zajedničkog iftara u džamiji, prisutni su klanjali akšam-namaz, te je proučen jasin-i-šerif pred duše šehida i umrlih ovog kraja.

Glavni imam MIZ Rogatica Amel ef. Kozlić se zahvalio džematima Soukbunar i Šanac, koji već godinama ustrajavaju u pomoći, pružanju podrške i druženju sa povratnicima rogatičkog kraja, nakon čega se prigodnim riječima prisutnima obratio Edin ef. Spahić. Druženje sa ovim hrabrim povratnicima je okončano klanjanjem teravih-namaza koji je predvodio mr. hfz. Maid ef. Ibrahimović.

Najzaslužniji za realizaciju ove plemenite ramazanske akcije, koja je dopunjena podjelom prehrambenih paketa povratnicima, su Džematski odbori džemata Soukbunar i Šanac te brojne džematlije ovih džemata koji su novčano podržali ovu akciju. Značajna je podrška i članova Džematskih odbora ovih džemata, koji su također tu noć proveli u druženju sa povratnicima h. Enver Pekić, Sadik Mustajbašić, Esad Čaušević, Atif Rastoder i Melis ef. Herić.

Iftar i druženje u džematu Brda su organizirani u koordinaciji sa glavnim imamom MIZ Rogatica h. Amel ef. Kozlićem, koji vrijedno i redovno okuplja džematlije na ovom širokom području kroz ovakve i slične aktivnosti.

Facebook
Twitter