Džemat Tarčin: Mevludski program i ispraćaj u penziju Bajre-ef. Bandića

U džematu Tarčin upriličen je prigodan program i zikr kojeg su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Riječ je o jednom od programa kojima ovaj Medžlis obilježava Lejletu-l-berat.

Prigodno obraćanje održao je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić koji je referirajući se na dolazak ramazana, mjeseca posta i mjeseca u kojem je počela objava Kur’ana podsjetio je na ajet sure Hašr u kojem Gospodar navodi primjer da ukoliko bi Kur’an bio objavljen brdu, posmatrač bi vidio kako bi se to brdo iz straha od tereta kojeg nosi na komade zdrobilo.

Navodeći ovaj primjer poručio je kako je čovjek preuzeo emanet hilafeta na zemlji, te da shodno njemu djeluje slijedeći Objavu koja je počela u ramazanu.

– Pred nama je mjesec Časnog Kur’ana. Možemo ga prihvatiti onoliko koliko smo napravili prostora u našem srcu. Preporuka je da mu prilazimo odmah od prve noći onako kako Kur’an učimo od prve sure, pa da ako Bog da zbog kontinuiteta ramazanskog ibadeta u danima Bajrama se okrunimo časnom titulom postača – poručio je dr. Velić.

Posebnost ovog programa je i ispraćaj u prenziju Bajre-ef. Bandića, višegodišnjeg imama ovog džemata. Glavni imam je, uz osvrt na njegovu uzornu imamsku službu, istakao kako je ona pokazatelj dobre saradnje i međusobnog poštivanja imama i džemata.

– Na glavi je nosio ahmediju koja je jedan simbol bosanskih muslimana, naše uleme. On je čestit i plemenit čovjek, kao takvog ga znamo. Kao imam je postizao dobre rezultate, posebno u mektebskoj pouci. To je i vaša zasluga, ne bi on bio tako uspješan da i vi niste dobri. Imam i džemat se međusobno ogledaju. On će se sad malo odmoriti, ali ostaje dijelom džemata, ostaje s nama – kazao je dr. Velić.

Uz iskaz pohvalnih riječi spram rada džematskog odbora, glavni imam je naveo kako su pojedinci koji brinu u džamijama posebna vrijednost Zajednice.

– Medžlis Sarajevo ima 216 džamija, te isto toliko džematskih i džamijskih odbora; vrijednih ljudi koji su na usluzi svojim imamima, džematima i Islamskoj zajednici – zaključio je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter