Search
Close this search box.

Džemat Srednje: Brojne ramazanske aktivnosti za sve džematlije

Posljednja trećina mjeseca ramazana, u džematu Srednje bila je u znaku učenja Kur’ana. Iz halke sufare za žene poniklo je osam novih ruža, koje su u posljednjoj trećini mjeseca ramazana zavšile sufaru i započele svoju prvu hatmu. Ovu grupu  izvela je muallima Lejla Šehić. Učenici mekteba posljednjeg dana ramazana završili su s učenjem  mektebske mukabele pa su tom prilikom nagrađeni srebrenom narukvicom (djevojčice) i  satom (dječaci).

Vrijedno je istaći da je Mreža mladih džemata Srednje zajedno sa svojim imamom prevela, prilagodila i snimila priče zasnovane na vjerodostojnim hadisima, u kojima su obrađene različite teme odgojnog karaktera. Priče su emitovane svakodnevno na radio Ilijašu u sklopu ramazankog programa. Na osnovu tih priča je bio koncipiran kviz, u kojem su učestvovala mektepska djeca sa područja općine Ilijaš. Nagradni fond kviza  je bio 700 KM. Pobjednica Sajra Pramenković iz džemata Novi Ilijaš osvojila je 250 KM.

Imam džemata Senad ef. Šehić dobio je zahvalnicu od JU Kulturno sportskog centra Ilijaš zbog dugodišnjeg doprinosa ramazanskim programima i sadržajima na području općine Ilijaš.

Uz sve aktivnoti dočeka ramazana, podjele iftara i prehrambenih paketa, obilaska džematlija, mukabela, kviza, druženja Mreže mladih, možemo kazati da je uprkos mjerama i ograničenjima, ovo zaista bila jedna lijepa ramzanska priča.

Facebook
Twitter