Search
Close this search box.

Džemat Sedrenik: Obilježeno 30 godina od formiranja džemata i 25 godina od polaganja kamena temeljca za izgradnju džamije

U nedjelju, 09. aprila tekuće godine prije teravih-namaza u džamiji Sedrenik održana je Svečanost povodom 30 godina od formiranja džemata i 25 godina od polaganja kamena temeljca za izgradnju džamije.

Svečanosti su prisustvovali glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, njegov pomoćnik Elvedin-ef. Klisura, predsjednik Izvršnog odbora gospodin Jusuf Zahiragić, te sekretar Muhamed-ef. Memić.

Nakon ašereta koje je proučila polaznica mekteba Zejneb Balić, imam džemata mr. Suad-ef. Balić u uvodnom obraćanju je kazao kako se ovim programom obilježavaju dva bitna datuma koji će ostati trajno zapisani u historiji ovog džemata.

  • Allahova volja je bila da se džemat formira u vremenu veoma teškom i bolnom za nas muslimane Bošnjake na ovim prostorima. Tako su ratne 1993. godine grupa džematlija na čelu sa imamom hadži Izet ef. Ćatovićem po odobrenju tadašnjeg reisu-l-uleme i zvanično formirali džemat Sedrenik. Džemat koji nije imao džamiju ali je imao vrijedne i čestite džematlije pune želje i elana da žrtvuju mnoga vlastita dobra koja su u takvim uslovima mogli imati kako bi džemat funkcionisao. Ustupali su svoje porodične kuće kako bi se svakodnevne, ali i ramazanske vjerske aktivnosti obavljale. Po završetku rata vjerske aktivnosti do izgradnje džamije obavljale su se u prostorijama Doma kulture koji se nalazio na mjestu danas Osnovne škole – kazao je efendija Balić.

Ocijenio je da je protokom vremena želja za izgradnjom džamije bivala sve jača.

  • Allahovom voljom je 09. aprila 1998. godine, prije tačno 25 godina i postavljen kamen tameljac za izgradnju džamije. Narednih nekoliko godina dok je trajala njena izgradnja učestvovale su mnoge džematlije koji nisu žalili ni imetak, ni vrijeme ni znanje, ni snagu kako bi ova ljepotica uz Božiju pomoć i ugledala svjetlo dana. Upućujemo dovu Svevišnjem Gospodaru, Onome koji sve zna, da trud oko izgradnje ove džamije svima ukabuli i da ih zato nagradi kućom u Džennetu akobogda – riječi su efendije Balića.

U svom obraćanju glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić govorio o tome kako su se i meleki i džini čudili što će Allah postaviti za halifu na zemlji onoga ko čini nered. U vrijeme kada nastupi iftar meleki se spuštaju i vide kako čovjek može postići veliku deredžu jer u ime Dragog Boga se suzdržava ne samo jedan dan od jela i pića nego čitav mjesec ramazan te na taj način čovjek ima mogućnost da čak i meleke prestigne u pokornosti.

Kazao je kako su hadžije koje su večeras dobili priznanja za hizmet džamiji i džematu ozarenih džennetskih lica zbog djela kojeg su činili i čine. Na Svečanosti je dodjeljeno i nekoliko priznanja za dugogodišnji hizmet i brigu oko džamije i džemata čestitim hadžijama koji su uglavnom u osmoj i devetoj deceniji svoga života a bili su tu od početka pa sve dok ih je zdravlje i snaga služili.

Priznanja su dodjeljena dugogodišnjem imamu džemata hadži Izet-ef. Ćatoviću, načelniku Općine Stari Grad gospodinu Ibrahimu Hadžibajriću, te bivšim mutevelijama i članovima džematskog odbora. Hadžiji Aliji Imamoviću Hadžiji Omeru Ridžalu Hadžiji Huseinu Abazu Hadžiji Avdi Šenderoviću Hadžiji Lutvi Hrustemoviću Hadžiji Osmanu Hodžiću Aktuelnom muteveliji hadžiji Ramizu Bajriću i Hadžinici Latifa hanumi Bašić

Svečanost su uljepšale članice mektepskog hora Sedrenik izvođenjem nekoliko ilahija i kasida. Na kraju programa hatma-dovu svim aktivistima džemata koji su preselili proučio je pomoćnik glavnog imama Elvedin-ef. Klisura.

Facebook
Twitter