Search
Close this search box.

Džemat Podlugovi: Tribina i mevlud – Lijepa riječ svima je potrebna, a Božija riječ liječi, daje snagu i utočište

U džamiji u Podlugovima održana je tradicionalna tribina i mevlud u okviru Manifestacije Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulullah“

Moto ovogodišnje manifestacije je ajet “Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi”, o čemu je inspirativno predavanje održala profesorica Senada Tahirović, glavna i odgovorna urednica Islamskih informativnih novina (IIN) “Preporod”.

Pomalo sa sjetom, imam džamije u Podlugovima Asmir ef. Salihović osvrnuo se na specifične uslove održavanja ove tribine i mevluda, zbog epidemiološke situacije, prisjetivši se istog događaja od prije godinu dana, kada je džamija bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

– Svako naše druženje 11. u mjesecu, a približavamo se broju 200 održanih tribina, što govori o snažnom kontinuitetu iz kojeg je izrasla ženska snaga našeg džemata, duhovna je oaza i mjesto gdje napajamo naša srca. Lijepa riječ je moto ovogodišnje manifestacije “Selam, ya Resulullah” i zaista pozivam džematlije da poštuju mjere, da čuvamo ono što je u islamu sveto, a to su život i zdravlje, ali da u isto vrijeme se distanciramo od negativnosti, mnoštva loših vijesti, da se okrenemo onome što je dobro i lijepo. Sada smo i više sa našim porodicama pa budimo dobri i lijepu riječ uputimo našim roditeljima, supružnicima, djeci, lijepa riječ je ono što nam je uvijek potrebno, a danas i neophodno – kazao je ef. Salihović.

Dodao je kako trebamo utjehu i utočište pronaći uz Kur’an, zikr, dovu, pouke i primjere iz života Poslanika Muhammeda a.s. 

– U ovom džematu koji broji puno više ženskih članova, majki koje su izgubile djecu i najmilije, uvjerio sam se da se rane bolje i lakše liječe zacjeljuju uz Božiju riječ, snaga se može pronaći u vjeri i mi trebamo znati  da će Allah naći izlaz i rješenje svakome ko o Njemu ima svijest – kazao je Salihović.

Tekst i učenje mevluda bez obzira koliko ga puta čuli uvijek izmami suza u očima onih koji slušaju, a bosanski mevlud, osim što odašilje poruke i pouke o rođenju Poslanika Muhammeda a.s,  specifična je posveta ženi, majci  Amini, rodilji i dojilji.

O lijepoj riječi i obzirnom odnosu prema porodici i drugima, o lijepom odgoju, o tome da trebamo razvijati potencijal djece prema njihovim individualnim prirodama i talentima bez nastojanja da kontrolišemo, govorila je i profesorica Senada Tahirović.

– Bez obzira čiji tekst mevluda čitamo, ta lijepa riječ i stihovi probude posebnu emociju na Allaha i Miljenika, na cijelu misiju ljubavi, njegovog samilosnog i razumijevanjem ispunjenog života, koje su donijele promjenu na bolje i pojedinca i zajednice. Ponekad u šali kažem, ali zaista mislim da su čestiti imami  i čestite žene održale naše džamije i džemate u fizičkom smislu. U ovom džematu se osjeti ispunjavanje emaneta, prisustvo žena i velika mi je čast da sam danas ovdje – kazala je Tahirović.

Istakla je kako danas živimo u teškom i izazovnom vremenu, punom iskušenja zbog epidemije, ali iskušenja naših sestara i braće sa kojima se suočavaju u Evropi, a koja se mogu prevazići samo ako se budemo uputili na vrelo Kur’ana.

– Poslanik nije dopustio da ga iskušenja i strahovi savladaju, da ga obuzme beznađe i strah, nego je imao snagu i volju da nastavi dalje i u teškim trenucima. Trebamo biti zahvalni i za mogućnost okupljanja i organizovanja mevluda i u ovim uslovima kako bismo se podsjetili gdje je naše utočište i snaga, zajedno gledajući jedni druge u oči, a i ovo će proći i naše džamije bit će ponovo pune – istaknula je profesorica Tahirović.

Prigodan program u sažetom obliku, zbog epidemiološke situacije, izvele su članice Ženskog hora MIZ Sarajevo.

Amina Kadrić, koordinatorica Ženskog hora MIZ Sarajevo, kaže da je velika čast učestvovati u programu u džamiji Podlugovi, jer se, osim sjećanja na Poslanika, odaje poštovanje svim šehidima, a džamija je uvijek ispunjena do posljednjeg mjesta, što je stvaralo poseban osjećaj zajedništva i što im u ovom vremenu najviše nedostaje.

Sve prisutne uz crvenu ružu dobile su i prigodne poklone sa inspirativnom porukom i izrekama Poslanika Muhammeda a.s.

(A.S./Preporod.info)

Facebook
Twitter