Džemat Nahorevo: Radionica „Poslanikova, a.s., ishrana i adabi prilikom jela“

U nedjelju, 26. 01. 2020. godine u mektebu Nahorevo organizovana je radionica za polaznike mekteba. Radionica je organizirana s ciljem podjećanja na blagodati kojima nas je Uzvišeni Allah počastio, a između ostalog hranom koju konzumiramo svaki dan. Radionica je nazvana „Poslanikova, a.s., ishrana i adabi prilikom jela“.

Radionica je podijeljena na tri aktivnosti, i to izlaganje na temu Poslanikova, a.s., ishrana i adabi prilikom jela u kojoj smo ukazali na Poslanikov, s.a.v.s, odnos prema blagodati hrane i na njegovu ishranu. Zatim smo govorili o adabima prilikom konzumiranja hrane i pića motivisani ajetom, u kojem Uzvišeni Allaha kaže: “O ljudi, jedite od onoga što ima na Zemlji, ali samo ono što je dopušteno i što je prijatno”. Allah, dž.š., nas je počastio nebrojenim blagodatima, od kojih su neke vidljive i poznate, a neke nevidljive i skrivene, ali je zahvalnost na njima garancija trajnosti Allahovih blagodati, lagodnosti i izobilja.

U drugom dijelu radionice smo učenje i usvajanje znanja obogatili kroz praktičan primjer, uz najljepši mektebski doručak.

Nakon toga smo kroz kreativnu radionicu pokazali i šta smo naučili. Ovu radionicu vodila je muallima Alma Topčagić, prof. Mekteblije su u toku radionice napravili radove inspirisane dovom zahvalnosti  na blagodati hrane, koji će krasiti njihove domove.

Facebook
Twitter