Search
Close this search box.

Džemat Misoča: Održano predavanje za žene

Dana 19. 02. 2023. god u džamiji Misoča, poslije jacija-namaza je održano još jedno u nizu edukativnih druženja za žene u organizaciji Aktiva žena džemata Misoča. Gošća je bila Amra Pušina, studentica Medicinskog fakulteta u Sarajevu koja je govorila na temu: “ Zdravlje žene”.

 Prvenstveni cilj predavanja je bio upoznati žene sa  zdravstvenim problemima sa kojima se žene najčešće susreću. Najčešće bolesti od kojih oboljevaju malde žene u dobi od 30 do 45 godine života su: rak grlića maternice, karcinom dojke i karcinom pluča, istakla je predavačica.

Naglašeno je kako je prevencija kroz  edukacije i predavanja mladim ženama  o spolno  prenosivim bolestima, vakcinaciji, razvijanje samosvijesti kod žena, te redovni samopregledi kao i redovni pregledi kod ginekologa uz prestanak konzumiranja štetnih i nezdravih stvari, najbolji su vid smanjenja broja oboljelih.

Uključivanje mladih obrazovanih djevojaka iz naše zajednice u edukativne programe našeg džemata nam je cilj i zadovoljstvo. Želimo iskoristiti potencijale koje nam nudi naša uža društvena zajednica, tako da je predavanje naše džematlijke, a studentice Medicinskog fakulteta bilo zaista korisno i lijepo.

Nakon predavanja, druženje se nastavilo uz kahvu, sok i kolače.

Facebook
Twitter