Džemat Kovači – Hrasnica: Mevlud i hatma-dova polaznika mekteba

U džematu Kovači – Hrasnica je 12. februara 2022. godine nakon jacija-namaza upriličen mevludski program povodom proučene hatme 14 polaznika mektebske pouke.

U programu su učestvovali sarajevski imami, a prigodno predavanje održao je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić koji je uručio prigodne poklone i sjedodžbe o proučenoj hatmi ovim učenicima.

Neposredne dojmove o ovom događaju, kao i o procesu učenja sufare i Kur’ana donosimo kroz osvrt imama ovog džemata Asad-ef. Foče:

“Mekteb je škola gdje su ocjene iskazane u vidu datuma kao napomene da se ne zaboravi naučiti, plus (+) je bio zamjena za korak koji nedostaje za peticu, a petica znak da se savladalo potrebno i da idemo dalje.Ispratiti svoje mekteblije od učenja prvog harfa, do proučene hatme, i to njih četrnaest predstavlja posebnu radost, emociju koja se ne može sakriti niti opisati, to znaju oni koji sa svojim učenicima iskreno žele uspjeh i dođu do njega. 

A mi smo željeli. Svi zajedno. I učenici i učitelj. Davno smo krenuli u osvajanje, harf po harf, slog po slog, riječ po riječ, ispravi, ponekad prešuti da se djeca ne razočaraju, kritiku pretvori u motivaciju, daj im do znanja da si im iskreni prijatelj, i na kraju od njih očekuj samo da te se sjete dovom Uzvišenom Gospodaru, svjesni da si im uvijek želio samo najbolje.

Posebna radost je u činjenici da su ove djevojke i momci učenici sarajevskih srednjih škola, osim njih dvoje koji su jedno deveti a drugo sedmi razred i hvala Uzvišenom Allahu 30. januara 2022., smo proučili posljednje stranice hatme. Nekima je ovo treća mektebska hatma, nekima druga, neki su proučili prvi put.

Hatmu smo učili vikendima na nastavi, četvrtkom i nedjeljom poslije jacije, godinu dana. Restrikcije zbog Covid mjera u mnogome su produžile period, ali djeca nisu odustajala. Hatmu je uspješno završilo 14 mekteblija: Atović Aner, Bandić Kenan, Bandić Tarik, Delić Emin, Fočo Hamza, Fočo Nuh, Hodžić Admir, Holjan Selma, Milišić Adna, Mujezinović Ahmed, Mulaosmanović Vedad, Muzur Amina, Muzur Mirnes, Spahović Fatima.

Da je proučena hatma četrnaest mekteblija istinska radost i za ostale džematlije, a ne samo muallima, njihove roditelje i familiju, pokazuje činjenica da su djeca posebno nagrađena od strane drugih džematlija. Naime, djeci su džematlije, na svoju inicijativu uplatile autobus i donirali finansijska sredstva dostatna za jednodnevni izlet.

Tako su djeca u nedjelju, 20.02.2022., išla na jednodnevni izlet koji je sadržavao posjete Konjicu, Tekiji na Buni, Stocu. Ovom prilikom zahvaljujemo se našim domaćinima u navedenim mjestima na srdačnosti, a posebno glavnom imamu Medžlisa islamske zajednice Stolac, Mersed ef. Šabanoviću, koji je bio naš domaćin tokom boravka u Stocu.”, napisao je u svom osvrtu imam džemata Kovači-Hrasnica, Asad-ef. Fočo.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter