Search
Close this search box.

Džemat Kijevo: Predstavnici MIZ Sarajevo u službenoj posjeti džematu

U petak, 3. decembra 2021. godine, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr Abdulgafar-ef. Velić sa svojim saradnicima, predsjednik Izvršnog odbora g. Jusuf Zahiragić i rukovodilac Administrativno-pravne službe g. Muhamed Memić boravili su u službenoj posjeti džematu Kijevo. Povod posjete bilo je predstavljanje novog imama ovog džemata Ahmed-ef. Serdarevića.

Glavni imam je predvodio džuma-namaz i u prvom dijelu hutbe predstavio novoimenovanog imama ovog džemata, posebno istakavši važnost angažmana iskusnog, posvećenog i obrazovanog imama u ovom džematu i na ovom području.

– Danas smo ovdje da predstavimo Ahmed-efendiju Serdarevića sa kojim ćete čuvati džemat i saff i unaprijeđivati vjerske aktivnosti. Naš cilj je da jačamo naše povratničke džemate na ovome području, da imamo dobru i kvalitetnu mektepsku pouku, što je garant naše budućnosti i opstanka na ovom području. Zbog toga je bilo potrebno da ovdje imenujemo dobrog, kvalitetnog i iskusnog imama., kazao je dr. Velić.

Osvrnuo se i na planirane aktivnosti na ovom području, prvenstveno aktivnosti međusobnog povezivanja sa drugim džematima, te aktivnosti na dovršetku gradnje objekta uz džamiju.

– Cilj nam je da i drugi sarajevski imami, džemati i mektebi posjete ovaj džemat, da jednom sedmično jedan sarajevski džemat posjeti Kijevo, da se bratimimo, uvezujemo i da budemo ovdje prisutni. Medžlis će svim svojim kapacitetima, svim imamima i džematima i dalje stajati iza ovog džematskog odbora i svakog džematlije ovog džemata, kao i komšijskog džemata Trnovo koji su nam jako važni – poručio je glavni imam.

Na kraju hutbe dr. Velić je uputio poruku o pravilnom razumijevanju određenih segmenata života, te traženju smiraja i zadovoljstva u onome što su aktuelne životne prilike.

– Ne znamo hoćemo li dočekati iduću džumu, ali je važno da budemo u džematu i zajedničkom saffu. Trebamo znati da Dragi Allah svakom svom stvorenju daruje nafaku i niko ničiju nafaku ne može uzeti; pa ne tražimo ono što nam ne treba i što nam nije propisano. Tražimo smisao i ljepotu života u onome što je naša nafaka. Ono što nam treba, to će biti i to nas čeka u našim životima. To je Gospodar odredio svakom od nas pojedinačno – istakao je glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Džumi su prisustvovali i nekadašnji imami MIZ Sarajevo Husein-ef. Čorbo i Ifet-ef. Buljubašić, kao i veliki broj džematlija kojni su iskazali svoje zadovoljstvo i sreću, kako posjetom tako i novoimovanim imamom.

Facebook
Twitter