Search
Close this search box.

Dr. Velić: Ramazanski dani su lekcija ustrajnosti, a noći lekcija uspravnosti

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo sinoć je prije teravih-namaza u Istiklal džamiji govorio o vjerničkom stavu prema ramazanu u trenucima kada ovaj mjesec završava.

Ocijenio je da su dominantne odrednice postača u ovom periodu senzibilitet prema drugima, zadovoljstvo zbog ispunjene vjerske dužnosti i zadovoljstvo Gospodaru.

– Tokom ovog mjeseca smo upotpunili treći stub islama, pa ćemo ako Bog da za dvije noći sa akšam-namazom na naše glave staviti krunu posta, a to je velika čast.

Zato smo u ovim danima posebno emotivni, imamo posebno zadovoljstvo i osjetimo zahvalnost Dragom Bogu zbog toga što smo uspjeli ispostiti ramazan i dočekati Bajram – kazao je dr. Velić.

Posmarrajući simbolički, različiti periodi naših ramazanskih dana daju i različite životne lekcije.

– Kroz post nas Gospodar nastoji osnažiti; da budemo u prvom saffu, a da taj saff bude kao bedem. Ne znamo šta nas čeka nakon ramazana, ali znamo da nas on čini nesalomljivim i ustrajnom. A ramazanske noći nas čine uspravnim, jer stojimo na kijamu u ovim noćima.

Osim što je dobrovoljni ibadet, ovo je istovremeno i lekcija o čuvanju naše uspravnosti i dostojanstva – poručio je glavni imam.

S obzirom na to da je jučer obilježena godišnjica preseljenja na ahiret Safeta Hadžića, dr. Velić je podsjetio na njegovo herojstvo pojašnjavajući da su njegovi postupci, između ostalog, primjer ranije spomenutih ramazanskih lekcija.

– Molim Dragog Boga da našeg Safeta Hadžića, koji je na ahiret preselio prije 31 godinu, obraduje lijepim džennetom.

On i njegovi saborci su u zahtjevnom i teškom vremenu bili slobodni, nesalomljivi, snažni, izdržljivi, uspravni i kao takvi pravi primjer muslimana – zaključio je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Facebook
Twitter