Search
Close this search box.

Nova mektebska godina: Muftija sarajevski i glavni imam MIZ Sarajevo posjetili mektebe

U subotu, 12.9.2020. godine, je počela nova mektebska godina koja će se na području Medžlis Islamske zajednice Sarajevo izvoditi 144 muallima na 171 punktu u 140 mekteba. U svim mektebima je izvršen upis novih polaznika, kojih je u prošloj mektebskoj godini bilo 15208.

Tom prilikom, muftija sarajevski i zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković posjetio je mektebe u džematima Boljakov Potok, Hrasno i Jezero u Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo. Muftiju sarajevskog je u ulozi domaćina, zajedno sa imamima pomenutih džemata mr. Sulejman-ef. Posavljakom, Mehidin-ef. Bešlićem i Muhamed-ef. Abazom, dočekao glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić, sa svojim saradnicima mr. Malik-ef. Šljivom, Elvedin-ef. Klisurom i Ferid-ef. Ganićem. .

Glavni imam je čestitao djeci i roditeljima početak nove mektebske godine, sa željom da usvojena znanja i lekcije budu njihov način ponašanja tokom čitavog života. On je posebno istakao radost ponovnog susreta u mektebu nakon dugo vremena koja se primijetila kod svih prisutnih. Dolaskom djece u naše džamije one ponovno dišu punim plućima i žive.

  • Danas smo nakon pola godine otvorili vrata mekteba za našu najčestitiju i najvredniju djecu. Mektebska pouka je jedna od naših najvažnijih aktivnosti. Iz naših mekteba izrastaju uspravni, uspješni, hrabri i vrijedni ljudi, koji će, uz Božiju pomoć, biti budući predvodnici našeg naroda. Mekteb je garant i potvrda novih jutara i pobjeda za naš narod i domovinu – istakao je glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Dr. Enes-ef. Ljevaković je u ime muftijstva sarajevskog i Islamske zajednice u cjelini, čestitao djeci, roditeljima i muallimima početak nove školske godine, uz želje da ona u svakom pogledu bude uspješna. Mekteb nam pruža ambijent da savladamo osnovne principe naše vjere, da naučimo kako da budemo dobra djeca, čestiti ljudi, pošteni i korisni članovi zajednice, dobri građani ove naše domovine, da volimo čuvamo i branimo i naše džemate i našu domovinu, da budemo ponosni pripadnici naše Islamske zajednice.

  • Želim da se zahvalim našim roditeljima koji imaju povjerenja u našu Islamsku zajednicu, u džemat u imame i muallime i šalju svoju djecu u mekteb sa potpunim povjerenjem da će ovdje naučiti da budu dobra djeca, dobri učenici, dobri ljudi, dobre komšije, dobri i predani vjernici koji vole Allaha i Njegova Poslanika. Nakon vjere, draga braćo i sestre, najveća vrijednost koju imamo su naša djeca, pa budimo im svi na usluzi da im pomognemo da postani dobri vjernici i dobri ljudi. Molim vas da budete u stalnoj vezi sa muallimima u mektebu, oni su vam za dobrobit vaše djece uvijek na raspolaganju, a potrudite se, svakako, da djeca u mektebu budu redovna, jer bez toga nema napetka – poručio je roditeljima dr. Enes Ljevaković.
  • U Islamskoj zajednici ćemo učiniti sve što možemo da osiguramo dobre uvjete u svim mektebima. Danas se hiljade djece nalaze u našim mektebima nakon izolacije i prekida nastave, i sa njihovim povratkom mektebima se otvaramo i, uz Božiju pomoć, vraćamo polahko normalnom načinu rada i organizacije vjerskih aktivnosti u našim džematima. Želim vam uspjeh i u mektebu i u školi i neka nas sve prati Božiji blagoslov – rekao je dr. Enes Ljevaković.

Nastava u mektebima na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo će biti organizirana uz prisustvo učenika u učionicama u manjim grupama i sa skraćenim časovima, te uz obavezno poštivanje svih mjera zaštite (nošenje maske, obavezno dezinficiranje, fizičku distancu u učionicama). Za učenike koji ne budu mogli prisustvovati časovima će biti omogućena i online nastava.

Facebook
Twitter