Search
Close this search box.

Dani o Allahovom Poslaniku: U Bošnjačkom institutu održana večer sa akademikom Abdulahom Sidranom

U Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić u Sarajevu 22. oktobra je održana “Večer sa bošnjačkim pjesnicima”, koja je dio programa ovogodišnje manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah 2021”. Gost je bio ugledni pjesnik i scenarista, akademik Abdulah Sidran.
Tokom razgovora sa mr. Muhamed-ef. Velićem, moderatorom ovog programa, Sidran se osvrnuo se na odnos vjerovanja i nevjerovanja u društvenom kontekstu, ali i vlastitoj poeziji.
Tom prilikom je prvi put čitao svoju pjesmu koja izražajno govori o odnosu ova dva koncepta života, vjerničkog i nevjerničkog; te potrazi lirskog subjekta za vjerom u sebi.
Govorio je o procesu nastajanja pjesama, referirajući se na vlastito uvjerenje da su ti trenuci poseban odnos pjesnika sa Stvoriteljem.


– Pjesnik u svojim najboljim trenucima nije potpuno svoj. On je u tom trenutku Božiji rob (Abdullah), rob one Sile koja predstavlja dobro – kazao je Sidran.
Moderator programa, mr. Velić je, uz osvrt na stvaralaštvo Abdulaha Sidrana, skrenuo pažnju prisutnih na činjenicu da on kao autor posjeduje vještinu da određene vjerske i teološke istine izrazi poetski.
Program, uživo emitovan na BHRT, BIR TV i facebook stranici MIZ Sarajevo, interpretacijama sevdaha je upotpunila Lejla Čaušević.

Naredna aktivnost u okviru manifestacije “Selam ya Resulallah 2021.” je predavanje dr. Dževada Hodžića u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, 25. oktobra u 20 sati.

Facebook
Twitter