Dani o Allahovom Poslaniku: Održana tribina “Čini dobro svojoj porodici”

U okviru manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah 2021”, u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić, u Sarajevu 20. oktobra 2021. godine održana je tribina “Čini dobro svojoj porodici”

Tokom tribine, svoje osvrte na značajna i aktuelna prodična pitanja predstavile su dr. Bisera Turković, dr. Amina Šiljak-Jasenković, dr. Safija Malkić i mr. Mubera Hodžić-Lemeš
Program kojim je moderirala Amina Svraka uživo je emitovan putem BHRT-a u programu RTV BIR i facebook stranice MIZ Sarajevo.
Tokom svog izlaganja dr. Turković je istakla značaj ljubavi na kojoj trebaju počivati porodični odnosi.
– Važno je pokazati djetetu bezgraničnu ljubav, bez obzira na greške ili odstupanja od onoga što bismo mi željeli: Mislim da na taj način stvaramo predispoziciju za novu generaciju koja će, bez obzira na okolnosti, uvijek znati da je potekla iz svoje prodice. Greška djeteta može izazvati ljutnju roditelja, ali ne i smanjenje ili nedostatak ljubavi – istakla je Turković.
U osvrtu na formiranje uzora u djetinjstvu, dr. Šiljak-Jasenković je istakla da je pravednost važno svojstvo kojeg se roditelj treba pridržavati prilikom nastojanja da pomogne ili olakša svom djetetu.
– Nastojeći da članu svoje porodice učinimo dobro, ne smijemo uzurpirati nečije drugo pravo. Pravo bilo koga, čak i nevjernika. Uvijek moramo imati tu vagu, nema trenutka u našim kućama kada se smijemo opustti i učiniti nešto što se kosi sa Božijom Uputom, jer smo ogledala našoj djeci – rekla je dr. Šiljak-Jasenković. 

U svom osvrtu na značajne dimenzije porodičnih odnosa dr. Malkić se osvrnula na pojmove brige i odgovornosti. 
– Ljubav je imanentna svakoj majci. Ona ga je nosila u stomaku, a ono je raslo ispod njenog srca. Prema riječima Kur’ana, majčino zdravlje trpi dok nosi svoje dijete. Ona osjeća slabost, ali i posebnost istovremeno. Briga za dijete dok je u njenoj utrobi ne prestaje ni nakon njegovog rođenja. Poslanik a.s., premda sam nije dugo uživao u majčinoj ljubavi, je naročito savjetovao majke da pokazuju ljubav i brigu prema svojoj djeci – istakla je dr. Malkić kazavši kako je pojam brige u ovom slučaju neodvojiv od pojma odgovornosti.

Ukazujući na prisustvo devijantnog ponašanja u porodicama, mr. Hodžić-Lemeš je sa podijelila nekoliko zvaničnih podataka.
– Svako od nas bi u našim porodicama trebao dati najbolju verziju sebe. Nažalost, povremeno se dešava suprotno; da se u porodicama daje najgora verzija sebe. Istraživanja kažu da u svijetu svaka žena u životu doživi neki oblik nasilja; dok je u našoj zemlji podatak alarmantniji, riječ je o svakoj drugoj ženi. To je pitanje koje se tiče svih nas, jer se ne dešava negdje drugo nego u našoj neposrednoj blizini. Iz toga nisu isključene ni osobe koje praktikuju vjeru, ali je istovremeno tumače na svoj način – kazala je mr. Hodžić-Lemeš naglasivši kako je važno nalaziti primjere iz života Poslanika a.s. i čestitih vjernka o činjenju dobra prema porodicama.
Program su učenjem Kur’ana, kasida i salavata ukrasili Ibrahim Bilčević i Mustafa Isaković.

Sljedeća aktivnost u okviru manifestacije “Selam, ya Resulallah 2021” je Večer sa Abdullahom Sidranom, 22. oktobra u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter