Dani o Allahovom Poslaniku: Održana centralna mevludska svečanost

Mevlud, kao specifična forma islamske tradicije Bošnjaka, jedna je od centralnih aktivnosti koja obilježava manifestaciju koju po 17. put organizira Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo u rebiu-l-evvelu.

Povodom obilježavanja 12. rebiu-l-evvela, Uprava za vjerske poslove, Gazi Husrev-begov vakuf i medresa, te MIZ Sarajevo organizirali su danas centralnu mevludsku svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji, nakon podne-namaza.
Program su izveli imami MIZ Sarajevo i hor učenika Gazi Husrev-begove medrese, a prisutne su u svojstvu domaćina poselamili hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, prvi imam Gazi Husrev-begove džamije i dr. Abdulgafar-ef Velić, glavni imam MIZ Sarajevo.

Prigodno predavanje nakon izvođenja programa održao je Ismail-ef Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove koji je prisutnima skrenuo pažnju o značaju vezivanja za vrijednosti, spram kojih su često pozicionirane dunjalučke prepreke.
– Muhammedov a.s. odgovoran odnos prema emanetu poslaničke misije, dobio bi dunjalučki odnos oblikovan u pitanje; ‘Gdje ćeš sam?’ Ali da je Poslanik a.s. tako sebe pitao, upitno je gdje bi danas bio ljudski rod, pa i mi sami – kazao je Smajlović.


Tokom svog izlaganja, vaiz je kazao kako je praktičan oblik vezivanja za život Muhammeda a.s. u aktuelnom društvenom kontekstu traženje ispravnog odnosa prema univerzalnim vrijednostima tokom svakodnevnice.
– Važno je pitanje kako se odnosimo prema vrijednostima, te kako i koliko ustrajemo u dobru – poručio je Smajlović.
Dovu na kraju programa je proučio mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo.


Naredna aktivnost u okviru manifestacije “Selam, ya Resulallah” je predavanje hafiza dr. Mensur-ef. Malkića koje će biti održano večeras u Gazi Husrev-begovoj biblioteci sa početkom u 20 sati.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter