Search
Close this search box.

Dani o Allahovom Poslaniku: Održan okrugli sto o sirama na bosanskom jeziku

U srijedu, 05. novembra 2020. godine, u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić u Sarajevu održan je okrugli sto na temu “Sire Božijeg Poslanika na bosanskom jeziku” koji je dio programa ovogodišnje manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah 2020. Učesnici i izlagači su bili Mustafa Spahić, doc.dr. Nezir Halilović i mr. Fadilj Maljoki, a moderator bio mr. Muhamed Hafizović. Video dostupan

Zahvalivši se prof. dr. Farisu Gavrankapetanoviću na gostoprimstvu i podršci pri realizaciji ovog sadržaja, mr. Muhamed Hafizović je kazao da je ovaj okrugli sto početak aktivnog bavljenja izučavanje životopisa Allahovog Poslanika na bosanskom jeziku, i možda, tek odškrinuta vrata za ovo važno naučno polje.

Profesor Mustafa Spahić je na početku čestitao 1495 hidžretskih, a 1450 lunarnih godina od rođenja Muhammed, a.s., i u svome izlaganju govorio na temu “Poslanički životopisi u bosanskoj interpretaciji.” gdje je kroz različite primjere napravio historijski presjek državničkih, pjesničkih i filozofskih odmišljanja Muhammedovog, a.s., života.

Drugo izlaganje je imao dr. Nezir Halilović, vanredni profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici i šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Profesor Halilović je, isto tako, pokretač Međunarodnog takmičenja iz sire Rijaseta IZ u BiH za srednjokoškolce, te koautor djela “Muhammed, a.s., u očima naše uleme”. On je govorio na temu ” Uloga sire u motivaciji mladih naraštaja za islamski način života”, gdje je govorio o razlikovanju biografskog i odgojnog pristupa u izučavanju Poslanikova života. Po njegovom mišljenjum, sira je nastala zbog najmlađih generacija koje su se rodile nakon smrti Allahovog Poslanika i nisu bile u prilici upoznati ga, te zbog naroda koji su tek prihvatali islam. Bilo je potrebno da se i jednima i drugima na odgovarajući način približi njegov život.

Treći izlagač na okruglom stolu bio je mr. Fadilj Maljoki, Viši asistent na Katedri za hadis Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, koji je govorio na temu “Autorske sire na bosanskom jeziku i njihova perspektiva.” Mr. Fadilj Maljoki u svome izlaganju dao je pregled najznačajnijih sira na bosanskom jeziku, kako autorskih tako i onih koji su prevodi sa drugih jezika, naglasivši, pri tome, da se izučavanje Posalnikovog životopisa čini prvenstveno u cilju njegovog slijeđenja, povećavanja ljubavi prema njemu i adekvatnijeg slijeđenja njegova puta. Sira nije, i ne smije biti historijska hronika i biografija, nego treba biti smjerodavna, istakao je mr. Maljoki.

Druženje u Bošnjačkom institutu, koje je bilo dostupno uživo na RTV BIR i FaceBook stranici www.sarajevskimedzlis.ba putem BHRT-a, ukrasili su učenjem Kur’ana i kasida članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Muhamed Šamoski, Jasir Kovačević i Mirza Ganić.

Facebook
Twitter