Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Počela predavanja u okviru Naprednog edukativnog programa za žene

Predavanjima u Centralnoj džamiji na Ilidži, Centralnoj džamiji u Vogošći i Istiklal džamiji počeo je Napredni edukativni program za žene, koji organizuje Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Riječ je o programu koji već ima svoj kontinuitet, a namijenjen je ženama koje žele upotpuniti svoju vjersku naobrazbu i proširiti horizonte, te upoznati islam. 

– Ponosni smo na ovaj program koji funkcioniše pune tri godine i zadovoljni zbog toga što smo upisali novu generaciju – rekla je Sumeja Fidani, koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Sarajevo.

Širok sprektar tema

U okviru programa realizuju se predavanja o različitim islamskim temama, od duhovnosti, preko ibadeta, do određenih pitanja koje tretiraju islam i savremeno društvo.

IMG_0151.jpeg - Sarajevo: Počela predavanja u okviru Naprednog edukativnog programa za žene
Fidani: U program su uključene kompetentne i uspješne žene

– Zadovoljni smo što je i ove godine veliki broj polaznica upisao ovaj program koji je jedinstven po svom sadržaju, koncepciji i sistematičnosti – kazala je prof. Fidani.

Nove profesorice

Od ove godine su u program uključene i profesorice hafiza Mubina Suljić Solo, Amina Mujela Botić, Lamija Husić, Azra Bašić, Merima Smajić i Nedžma Alić.

– Riječ je o veoma kompetentnim i uspješnim ženama koje mogu ponuditi kvalitetna znanja i našim polaznicama pružiti sve ono što im treba kada je u pitanju obrazovanje u ovom segmentu – istakla je prof. Fidani. 

Tematske radionice za djecu

Program je osmišljen tako da bude podržavajući za žanu i porodicu, pa se u okviru njega realizuju i tematske radionice za djecu.

IMG_0147.jpeg - Sarajevo: Počela predavanja u okviru Naprednog edukativnog programa za žene

– To je prilika da naši mališani jednom sedmično mogu provesti vrijeme ovdje, biti kreativni i učiti. To je lijep koncept, da majka koja dođe na program može ostaviti svoje dijete u prostoru gdje će korisno provesti svoje vrijeme – rekla je prof. Fidani.

Radionice su, također, otvorene za djecu čije majke ne dolaze na edukacije, pa mu se mogu pridružiti svi oni koji žele provesti vrijeme na ovakav način. 

– Svake sedmice naše vrijedne učiteljice pripreme radionice koje su vrlo kreativne i sadržajne – opisala je Fidani. 

Kako je to i ranije istaknuto, jedan od ciljeva ove edukacije je i taj da polaznice u potpunosti ovladaju praktičnom primjenom vjerskih propisa.

Programi se realizuju nakon akšam-namaza, četvrtkom na ilidži, te petkom u Vogošći i na Otoci. 

Facebook
Twitter