Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Selam, ya Resulallah: Treće predavanje održao hafiz dr. Abdulaziz Drkić

Treće predavanje u okviru manifestacije “Selam, ya Resulallah” sinoć je u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu održao hafiz dr. Abdulaziz Drkić, profesor na Fakultetu islamskih nauka. 

Ovom prilikom je govorio o kiraetu u praksi Poslanika, a.s., kada je, navodeći pojedinačne primjere, ukazao i na značaj učenja kur’anskog teksta za svakog vjernika pojedinačno. 

– Mi smo u stalnoj potrebi za Kur’anom. Koliko god da smo u određenim dijelovima našeg života razumjeli značenje određenog kur’anskog ajeta, mi imamo potrebu da mu se vratimo i opet sagledamo svoj život kroz prizmu tog ajeta – podsjetio je dr. Drkić. 

Među ostalim primjerima, dr. Drkić se osvrnuo na ajet u kojem se Objava poredi sa spuštanjem kiše zahvaljujući kojoj se mrtva zemlja vraća u život. 

FB_IMG_1727822671275.jpg - Selam, ya Resulallah: Treće predavanje održao hafiz dr. Abdulaziz Drkić

– Ovdje je važno da razmislimo o tome da je, onako kako kiša oživljava mrtvu zemlju, Kur’an kojeg Allah spušta u srce jednog čovjeka ili u jedno društvo, sposoban da ih oživi – poručio je dr. Drkić.

Napomenuo je da je Kur’an na specifičan način prilika za sve, bez obzira na pojedinačne sklonosti ili sposobnosti. 

– Ne mogu svi melodično učiti Kur’an, nisu svi sposobni tumačiti ga, ali je Allah, dž.š., svakom od nas ostavio priliku da svojim ponašanjem ili zovemo Kur’anu ili odvraćamo od njega – zaključio je dr. Drkić. 

Ovo predavanje je ujedno jedan od posljednjih događaja koji se realizuju kao dio ovogodišnje manifestacije “Selam, ya Resulallah”.

FB_IMG_1727822662788.jpg - Selam, ya Resulallah: Treće predavanje održao hafiz dr. Abdulaziz Drkić

U svim općinama Medžlisa Sarajevo i brojnim većim džamijama proteklih dana su se učili mevludi.

Organizovani su kulturni i edukativni događaji kao što tribine i predavanja, okrugli stolovi i promocije, izložbe i programi za mlade. 

Manifestacija će trajati do 2. oktobra, kada će u Gazi Husrev-begovoj džamiji nakon akšam-namaza biti proučen Bosanski mevlud Džemaludina Latića. 

Facebook
Twitter