Search
Close this search box.

Završena manifestacija “Dani o Allahovom poslaniku – Selam, ya Resulallah 2022.”

Specijalnim programom i tradicionalnom Večeri ilahija i kasida u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo večeras je završena 18. kulturno-vjerska manifestacija “Selam, ya Resulallah” u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Tokom programa sadržajnog od učenja Kur’ana, te interpretacija ilahija i kasida, naglašeno je kako je manifestacija “Selam, ya Resulallah” dala posebnu dimenziju Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Predstavljanje značajnih segmenata života Muhammeda a.s., njihovo razumijevanje u aktuelnom vremenu i insistiranje na povezivanju sa njegovom praksom, neke su od odrednica ove manifestacije.

Glavni imam MIZ Sarajevo, dr. Abdulgafar-ef. Velić je, zahvalivši se učesnicima večerašnjeg programa, učesnicima cijele manifestacije i medijima koji su pratili sav njen sadržaj, iskazao je riječi zadovoljstva zbog činjenice da je višegodišnja tradicija ove manifestacije pokrenula niz sličnih širom Bosne i Hercegovine.

Program manifestacije, kako je naglasio, različitim formama ima intenciju da sugeriše značaj razumijevanja suštine poslaničke poruke.

– Važno je da razumijemo sunnet Poslanika a.s. i da ga živimo. A razumijevanje treba podrazumijevati i suštinu poslaničkih preporuka. Ukoliko, naprimjer, znamo da je Muhammed a.s. koristio misvak, to je u suštnska poruka nama da budemo uredni i vodimo računa o higijeni – istakao je.

Sunnet se, kako je apostrofirao glavni imam, slijedi na nivou svakodnevnice, a njegovi manifesti su vidljivi kroz ljudske manire.

– Od sunneta je i to da budemo blagi i prijatni drugima; kao i to da prvo vodimo računa o sebi i popravljamo vlastite slabosti i nedostatke, pa onda govorimo drugima – zaključio je dr. Velić.

U večerašnjem programu su učestvovali hor Preporod Ilijaš i hor MIZ Sarajevo, te solisti Mensura Bajraktarević, Selma Droce, Abdusamed Šljivar, Mirnes Buko, Imran Bahtanović, Esma Zulić, Zejneb Balić, Senida Balić, Muhamed Mujkić i Ahmed Šadinlija; uz muzičku pratnju Nejre Kovač, Harisa Kartala, Mehe Radoovića, Davora Marausa, Mejdija Sulejmanija i Almira Nezića.

Učešće u ovogodišnjoj manifestaciji uzelo je više od 160 osoba iz Bosne i Hercegovine i Turske. U organizaciju je bilo uključeno 50 osoba iz Medžlisa, te značajan broj volontera na tehničkoj podršci.

Njen moto je bio kur’anski ajet “Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu.”

Facebook
Twitter